Najbolje povrće koje sazrijeva u augustu i njegovi top benefiti

August je najplodniji mjesec za berbu, a paradajz, paprike, patlidžani i tikvice su njegove zvijezde koje imaju mnogobrojne benefite za ljude. Pogledajte koja i pripremite razna jela s njima…

Paprika

Ovo hranjivim sastojcima bogato povrće od davnina se koristi u liječenju mnogih bolesti i tegoba poput alergije, anemije, dijabetesa, probavnih smetnji, problema s vidom, opadanjem kose, artritisom i smanjenim apetitom.

Sastojak kapsaicin povoljno djeluje na libido, ali i pokreće metabolizam te uzrokuje bržu potrošnju kalorija.

Paradajz

Rajčice pomažu da koža izgleda mladoliko i sprječavaju oštećenja uzrokovana djelovanjem sunca, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Newcastle.

Crvenilo i oštećenje DNK uslijed izlaganja UV zrakama je 33 posto manje kod ljudi koji u ljetnim mjesecima svakodnevno jedu paradajz zahvaljujući spoju likopenu, snažnom antioksidansu piše Healthline. Druga istraživanja su potvrdila da paradajz snizuje krvni pritisak i djeluje antikancerogeno.

Tikvice

Tikvice su niskokalorične i saveznik vitke linije, a imaju brojne blagodati za zdravlje. Istraživanja pokazuju da one štite organizam od povišenih razina holesterola, srčanih bolesti i raka debelog crijeva, a antioksidansi u njima sprječavaju prijevremeno starenje.

Tikvice treba pažljivo skladištiti jer oštećenja uzrokuju gubitak vitamina i minerala, a u frižideru se obavezno čuvaju neoprane.

Patlidžan

Oko 100 g ovog povrća sadrži tek 20 kalorija, no i cijelo bogatstvo vitamina i minerala poput vitamina B skupine, kalija, magnezija, bakra, fosfora, niacina i folne kiseline.

Potvrđeno je da patlidžan pomaže u uspostavljanju zdrave probave, sprječava nastanak čireva i čuva od unutrašnjeg krvarenja, ali i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.

PROČITAJTE  Namirnice koje bi trebalo da jedete u maju: Sada su svježe i pravo je vrijeme za njih