Nagla malaksalost i osjećaj gladi ukazuju na ozbiljno zdravstveno stanje

Nagla malaksalost

Nagla malaksalost i osjećaj gladi, drhtanje ruku, pojačano znojenje, konfuzija, iznenadne smetnje u govoru, razmišljanju i pamćenju ne smiju se ignorisati, upozoravaju endokrinolozi.

Navedeni simptomi mogu ukazivati na hipoglikemiju, tačnije, na nagli pad šećera u krvi.

Suprotno povišenom nivou šećera u krvi, što je najčešća manifestacija dijabetesa, hipoglikemija predstavlja izuzetno niske vrijednosti šećera u krvi – manje od tri milimola po litru. Čak 98 posto oboljelih od tipa 1 dijabetesa je imalo iskustva sa hipoglikemijom, dok veliki procenat pacijenata, posebno sa tipom 2 šećerne bolesti, uopšte ne prepozna simptome ovog stanja, što predstavlja posebnu opasnost.

Najčešći uzroci hipoglikemije kod pacijenata koji boluju od dijabetesa su prevelika doza ili neadekvatna vrsta inzulina, nedovoljni obroci ili neplanirana fizička aktivnost kojom se šećer naglo potroši u većoj količini. Međutim, hipoglikemije se javljaju i kod osoba koje nemaju dijabetes, najčešće kao posljedica nepravilne ishrane bazirane na slatkišima, a u rijetkim slučajevima mogu ukazivati na tumor pankreasa.

Svaka hipoglikemija zahtijeva detaljnije ispitivanje kako bi se otkrio i otklonio uzrok. Posljedice mogu biti veoma ozbiljne, poput oštećenja mozga i kognitivnih funkcija, a u određenim slučajevima čak i srčanog udara.

Zato, ukoliko osjećate ove simptome, potrebno je da se što prije obratite svom izabranom ljekaru koji će vas dalje uputiti kod endokrinologa.

PROČITAJTE  Povreda glave kod djece: Pet simptoma koje ne smijete ignorisati