Mudrije koristiti antibiotike: Dvije najsmrtonosnije bakterije vodeći su uzrok smrti nakon bolesti srca

Dvije najsmrtonosnije bakterije žena drži u ustima antibiotike

Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca, pokazala je opsežna studija objavljena u utorak. U njoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dvije najsmrtonosnije bakterije.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, selekcionirano je tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija. Naučnici su pokušali procijeniti koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano. Istraživanje je provedeno u sklopu takozvanog ‘globalnog tereta bolesti’.

Ovaj golemi istraživački program, koji finansira Zaklada Billa Gatesa, neuporedivih je razmjera. U njega je uključeno nekoliko hiljada istraživača iz brojnih zemalja svijeta. Autori su zaključili da “smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svijetu” nakon koronarnih bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Od 7,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vrijeme prije pandemije covida-19.

Od tridesetak selekcioniranih bakterija, njih pet uzrok je više od polovine smrtnih ishoda: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Među dvije najsmrtonosnije bakterije, Staphylococcus aureus je “vodeći uzrok smrti prouzročen bakterijskom infekcijom u 135 zemalja”, pokazala je studija. No u djece mlađe od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije “hitan prioritet” u javnom zdravstvu. Stoga pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, osobito zato da bi se izbjegla rezistentnost na te lijekove, kao i na učinkovitiju primjenu vakcina.

PROČITAJTE  Pidžame su leglo bakterija: Iznenadićete se kada čujete koliko ih često treba prati