Mudre i zabavne strategije da djeca zavole zeleno povrće

Iako se kao sinonim za ružnu grimasu na licu koristi izraz da neko izgleda “kao dijete koje jede špinat”, vaše dijete može zavoljeti špinat i drugo zeleno povrće (čak i ako ga uopše ne želi jesti).

Treba samo da primjenite nekoliko “mudrih” strategija, piše Krenizdravo.dnevnik.hr.

Prije svega, najvažnije je da ne forsirate dijete da jede zeleniš, već da mu dopustite da usvoji nove navike u svom ritmu postepeno. U protivnom možete izazvati potpunu “averziju” djeteta prema zelenilu.

Ako želite da vaše dijete zavoli zeleno povrće, evo šta možete učiniti.


Dobar način da motivišete vaše dijete da zavoli špinat je gledanje crtanih filmova u kojem lik Popaj da bi dobio nevjerovatnu snagu pojede veliku kutiju špinata. Na ovaj način vaše dijete će na zabavan način naučiti kako je špinat zdrav.

Ukoliko vodite dijete u kupovinu, neka izabere samo zelenilo za svoj obrok. Djeca posebno vole baby špinat, ukoliko je moguće, neka dijete samo odabere listiće za svoj obrok i ubaci ga u korpu.

Budući da je vrlo lagano, možete kesu sa zelenilom dati vašem djetetu da ga nosi u rukama. Na ovaj način pobudit ćete zanimanje djeteta , a usput mu možete davati i male “lekcije”, poput: “Ovo povrće je zelene boje.”, “Ovo je kelj, ovo špinat…”, “Blitva ima velike listove, špinat male …”.

Možete nabaviti plastični nož kojim će vaše dijete sjeckati špinat za svoj obrok. Takođe, dijete može ubaciti isto u supu ili vodu za kuhanje (uz vašu asistenciju i oprez) ili ga poredati na pizzu od povrća, ubaciti u blender itd.

Ukoliko proces pripremanja obroka učinite zabavnim za djecu, za njih će to biti vesela igra, a ujedno ćete i povećati šanse da vaše dijete pojede obrok od zelenja koji mu pripremate (zamislite iščekivanje i entuzijazam djeteta koje čeka da se skuhate to jelo).

Izmiksani špinat, blitva i drugo zelenilo možete dodati u smjese za uštipke, palačinke, pa čak i u dječiji smoothie.

PROČITAJTE  Zašto su bebe rođene u februaru tako posebne

Ukoliko dodate malo rogača ili kakao praha, smoothie ili šejk će poprimiti “čokoladnu” boju, a vaše dijete verovatno neće ni primjetiti da se tu nalazi malo zelenila.