Mučnina, glavobolja ili kašalj: Možda je to reakcija na neke lijekove

reakcija na lijekove lijekovi tablete na gomili

S obzirom na to da mnogo ljudi danas uzima različite lijekove na recept, stručnjaci upozoravaju da se bez problema mogu razboljeti uzimajući lijekove na način na koji su im propisani. Kako donosi portal Eat This, neki lijekovi mogu imati toksične nuspojave. Tako određeni simptomi mogu biti reakcija na lijekove. Čak i u slučaju da se uzimaju onako kako je propisano. To se događa kako starimo te može biti rezultat nenamjerne interakcije između različitih vrsta lijekova. No, kako prepoznati da nam određeni lijekovi štete?

”Neki lijekovi poput antibiotika mogu uzrokovati mučninu, ali to stanje nije ozbiljno te se može kontrolirati. Nuspojave nestaju nakon nekog vremena”, kaže Heidi N. Anksorus, klinička docentica na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta Sjeverne Karoline. Dodaje kako lijekovi za krvni pritisak mogu uzrokovati kašalj koji ne prestaje sve dok se ne ukine terapija. Antikoagulansi poput varfarina mogu uzrokovati krvarenje, a opioidi poput oksikodona, hidrokodona ili fentanila pojačanu pospanost.

Isto tako, upozorava kako nikada ne bismo smjeli ignorirati nuspojave kao što su krv u mokraći ili stolici, otežano disanje, zamagljen vid i intenzivna glavobolja. U tim slučajevima terapiju je potrebno smjesta prekinuti. S obzirom na to da se spomenuti simptomi najčešće javljaju kod starijih osoba, oni ih uglavnom pogrešno povezuju kao posljedicu starenja te ih ne prepisuju lijekovima.

Kako bismo izbjegli toksičnost lijekova, stručnjaci savjetuju kako je najbolje voditi evidenciju o simptomima uzrokovanima lijekovima koje uzimamo. To uključuje dodatke prehrani i lijekove bez recepta. Zato te podatke podijeliti s ljekarom koji će najbolje moći odlučiti koji se lijekovi smiju uzimati, a koje je bolje prestati koristiti.

PROČITAJTE  Ove vrste tableta ne smijete da kombinujete