Muči vas suha koža? Dermatologinja savjetuju kako riješiti taj problem

Suha, osjetljiva, beživotna koža čest je problem koji se javlja čim nastupe hladni dani. Dok će kvalitetna krema ponuditi trenutnu pomoć, suh zrak i grijanje ipak ostavljaju posljedice. Na sreću, postoje stvari koje sami možete učiniti kako biste joj pomogli.

Dok će kvalitetna krema ponuditi trenutnu pomoć, suh zrak i grijanje ipak ostavljaju posljedice. Na sreću, postoje stvari koje sami možete učiniti kako biste joj pomogli. Savjete nudi dr. Shari Marchbein, dermatologinja iz New Yorka.

ULOŽITE U OVLAŽIVAČ ZRAKA

Ako je zrak u prostoriji u kojoj boravite suh, možete računati da će biti i vaša koža. Doktorica savjetuje da ovlaživač zraka stavite u prostoriju u kojoj provodite najviše vremena, a to je u većini slučajeva dnevni boravak ili spavaća soba. On će prostoriji dodati vlage i rashladiti ju i tako omogućiti da površinski sloj kože ostane vlažan. Uz to, pazite da ne zagrijavate prostoriju previše kako biste.

PROMIJENITE PREHRANU

Kako je izgled kože direktno povezan s onim što jedete, unos previše masne hrane je prvi korak ka suhoj koži. Iako vam možda u ove hladne dane paše jedna čaša omiljenog vina više, ona je dosta oštra pa pojašnjava kako će i alkohol i kofein uzrokovati dehidraciju. Napominje da ne možete popiti previše vode pa ju nemojte preskakati.

RIJEŠITE SE NEČISTOĆA S LICA

Bez obzira na to koliko seruma i krema koristite, suha koža će ostati suha bez pilinga. Doktorica savjetuje blage pilinge koje ne sadrže jake kiseline i nisu pregrubi, a potrebno ih je koristiti dva puta sedmično. Ako vam je koža jako osjetljiva, onda umjesto pilinga lice dobro očistite grubom mokrom krpicom za čišćenje lica. Možete koristiti i proizvode s retinolom koji će se boriti protiv bora ali i očistiti kožu. Kada ste kožu očistili, pobrinite se da joj kremama date potrebnu vlagu i hranjive tvari.

PROČITAJTE  Domaći super piling protiv celulita uz samo tri sastojka

SERUM KOJI SADRŽI ANTIOKSIDANTE

Iako ćete većinu preparata za ljetnu njegu kože pospremiti tokom zime, serume je dobro koristiti tokom cijele godine, važno je samo da ne sadrži alkohol. Bez obzira na godišnje doba, slobodni radikali će uvijek utjecati na izgled kože, uzrokovati pojavu mrlja, spriječiti proizvodnju kolagena i uzrokovati prerano starenje. Kako biste spriječili tu štetu, prvi sloj njege za kožu kojega ujutro nanosite neka sadržava vitamin C. Ne zaboravite na kremu sa zaštitnim faktorom.

KORISTITE JAKE KREME

Možda je upravo ono što stalno zaboravljate najvažnije za njegu lica, a to je krema bogata hranjivim sastojcima.

„Odaberite kreme a ne losione, koje bi trebale sadržavati hijaluronsku kiselinu i ceramide“, savjetuje doktorica.

Ako vam je lice baš jako suho, ne štedite, već na lice nanesite dovoljne količine kreme.

IZBJEGAVAJTE JAKA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Sve što u sebi ima dodane mirise ili sastojke koje isušuju kožu, spremite tokom zime. Sredstvo za čišćenje treba biti blago, potražite ona koja sadrže kamilicu ili zob jer oni neće uništiti prirodna ulja koja se na koži nalaze, a potrebna su kako bi sačuvala vlagu na površinskom sloju kože.

PRIJE SPAVANJA NE NANOSITE PREVIŠE PROIZVODA

Svaku večer prije odlaska u krevet bi se trebali držati rutine koja će nam omogućiti da se probudimo s lijepom kožom. Nakon seruma i kreme za lice, nanesite i sloj kreme na podočnjake. Vjerujemo da uživate u tuširanju jako toplom vodom prije spavanja, ali pokušajte se u kadi zadržati samo 5 minuta kako biste izbjegli sušenje kože.

Umjesto sapuna i jakih preparata, koristite nježne kremaste gelove. Nakon tuširanja namažite cijelo tijelo kremom, a poželjno je da sadrži mineralna ulja, lanolin ili ceramide, koji će kožu njegovati dok vi spavate.

PROČITAJTE  Kokosovo ulje spas je za kovrdžavu kosu