Muči vas nesanica? Valerijana bi mogla da pomogne…

nesanica
Prema naučnici, većina ljudi pravi ovu grešku

Muči vas nesanica?Jeste li znali da postoji biljka koja se koristi kako bi se olakšala nesanica i nervoza? Ta je valerijana!

Ova biljka u sebi sadrži različite kiseline, eterično ulje kao i druge supstance. Aktivne tvari u biljci djeluju umirujuće, pacijenti koji su uzimali ekstrakt korijena ove biljke lakše su tonuli u san, rjeđe su se budili, a ujutro nakon ustajanja osjećali su se odmoreno i svježe.

Zdravstvene dobrobiti valerijane

Prirodna pomoć za nesanicu: Istraživanja su pokazala kako će ova biljka omogućiti da brzo utonete u san, pa ako je nesanica vaš problem, možda ste pronašli rješenje. Za razliku od ostalih pripravaka, nakon korištenja valerijana nuspojave, poput jutarnje iscrpljenosti, će izostati. Ispitanici jedne studije su prijavili kako spavaju savršeno (njih 44 posto), dok je 89 posto reklo kako spavaju bolje.

Umiruje nervozu: Valerijana generalno djeluje umirujuće te je veoma važan prirodan lijek koji će pomoći u ublažavanju stresa, tuge, straha i uznemirenosti. Njome postižemo unutrašnju ravnotežu i time sprečavamo bolesti koje nastaju kao posljedica tih stanja.

Snižava krvni pritisak: Znamo da valerijana djeluje opuštajuće na tijelo i duh, pa i nije iznenađenje da može sniziti krvni pritisak i tako čuvati zdravlje srca. Aktivne komponente koje smiruju takođe mogu uticati na regulaciju krvnog pritiska. Svakako želite izbjeći nekontrolisani visok pritisak  jer on povećava opasnost od ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar.

Umiruje menstrualne grčeve: Opuštajuća svojstva ove biljke mogu biti pravi odabir za olakšavanje menstrualnih grčeva, koji su uobičajena pojava kod žena. Kako se smatra prirodnim sedativom i antispazmatikom, spriječiće grčeve te će opustiti mišiće.

Kako se koristi valerijana?

Čest je sastojak većine lijekova za opuštanje, a može se nabaviti u obliku praha, čaja ili tinkture. Nažalost, ima neugodan miris, ali okus nije toliko loš. Prema nekim navodima, rezultati se očituju tek nakon nekoliko sedmica korištenja valerijana. Za nesanicu se savjetuje konzumacija nekoliko sati prije spavanja. Posavjetujte se sa stručnom osobom prije korištenja kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

PROČITAJTE  Maslačak - koristan od korijena do cvijeta