Muči li vas kašalj tokom noći: Evo savjeta kako ćete sebi olakšati

Kvalitetan san ključan je za naše zdravlje, osobito u trenutku kada se trebamo oporaviti od bolesti. U trenutku manje prehlade, često liježemo sa sigurnošću da ćemo se probuditi potpuno zdravi. Što onda ako nas ta ista prehlada sprečava da se naspavamo zato što nas kašalj sprječava da zaspemo i budi kad konačno uspijemo?

Kašalj je obično teži noću, jer je tokom dana naš prirodni refleks često gutanje koje pomaže nosnoj sluzi da se cijedi niz grlo. Kad uvečer legnemo u krevet da bismo išli spavati, našem tijelu postaje teže prirodno pročistiti dišne putove. Sluz se može nakupiti u grlu, pa nas tijelo tjera na kašalj da bismo ga pročistili. Riječ je o prirodnom refleksu koji nam pomaže da se ne ugušimo, tako da je kašalj ubiti naš saveznik. Vrlo iritantan doduše, pa se pitamo što učiniti kako do njega ne bi ni došlo, piše Net Doctor.

1. Koristite dodatni jastuk

Ako vam ležanje pogoršava kašalj, lako je moguće da će vam spavanje pod nagibom pomoći da ga izbjegnete. Uzmite dodatni jastuk i pustite gravitaciju da obavi posao i zamijeni dnevni refleks gutanja. Ako uz to imate i problem s hrkanjem možda ćete morati spavati na boku.

2. Grgljajte slanu vodu

Ako je vaš kašalj uzrokovan upalom grla i prehladom možda će vam pomoći grgljanje slane vode prije spavanja. Nakon što vodu promućkate obavezno je ispljunite, a olakšanje u grlu trebali biste osjetiti odmah.

3. Sjetite se savjeta naših starih i upotrijebite paru

Prije nego što su nastali prvi lijekovi i sirupi za kašalj, naši stari su koristili paru kako bi sebi olakšali sa začepljenim nosom i kašljem. Prije spavanja napravite toplu kupku ili uđite po topli tuš. Aparati za inhalaciju svakako mogu biti dobar saveznik u borbi protiv kašlja ipak budite oprezni da ne pretjerate s vrućom parom i povrijedite pluća.

PROČITAJTE  Treba vam još pokoji razlog da prestanete pušiti: Imamo ga i zastrašujući je

4. Često pijte manje količine vode

Kada se ne osjećate dobro, neophodno je ostati hidratizirani tokom dana, ali i noći. Uz to će ispijanje vode pomoći ublažiti refleks kašlja i upalu grla. Ako vam je nos začepljen moguće je da gubite više vlage iz dišnih puteva jer uglavnom dišete na usta. Pijte tople napitke bez kofeina prije spavanja i držite čašu vode na noćnom ormariću tako da možete u slučaju napada kašlja reagirati odmah bez ustajanja. Neke su studije također pokazale da čaj od đumbira ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju upale grla.

5. Koristite limun i med

Limun zahvaljujući vitaminu C pomaže kod prehlade, a med ima prirodna antimikrobna svojstva, zajedno će pomoći u smirivanju simptoma prehlade i gripe, a time i kašlja. Med ima visoku viskoznost pa će njegova tekstura također pomoći u smanjenju kašlja. Pravite li čaj, ove sastojke obavezno ubacite i u njega.

Ako vam kašalj ne prestaje, traje više dana ili imate ozbiljnije dodatne simptome javite se ljekaru. Obavezno pazite na sljedeće: iskašljavate li tamnu sluz, imate li krvavi kašalj, boli li vas u prsima ili se jako znojite. Ako kašalj prati povišena temperatura ili pad kilaže također se javite ljekaru.