Muče vas čudni simptomi nakon jela? Evo šta ih može uzrokovati

Možda ste primijetili simptome kao što su zatvor, proljev, vrtoglavica, žgaravica ili svrbež u ustima ili grlu nakon jela? Možda vam se nos začepi dok pijuckate čašu vina?  Je li vam ikad bilo muka nakon što ste pojeli salatu ili zdjelu umaka od tjestenine s paradajzom?  Ili, možda osjetite pojačanu tjeskobu nakon uživanja u odresku ili kriški čokoladne torte? Sve ovo mogu biti rezultati intolerancije na  histamin.

Šta je netolerancija na histamin

Netolerancija na histamin pojavljuje se kad ‘akumulirani histamin i sposobnost razgradnje histamina’ postane neuravnotežena . Prema stručnjacima, histamin ‘unosimo hranom i skladištimo u gotovo svim tjelesnim tkivima’. Njegova je uloga važna za ukupno zdravlje organizma.

No, koliko je česta intolerancija na histamin? To ne znamo sa sigurnošću, ali znamo da gotovo 20 posto populacije zapadnog svijeta  pati od neke vrste intolerancije na hranu. Trenutna  je procjena da između jedan i tri posto ljudi ima intoleranciju na histamin, ali taj se broj može povećati s boljim razumijevanjem stanja, a liječnicima postanu dostupniji dijagnostički alati.

Simptomi netolerancije za histamin

Kad se dogodi neravnoteža histamina, osoba može doživjeti niz ozbiljnih simptoma. To može biti osip ili svrbež kože, svrbež i crvenilo očiju, oticanje lica, curenje iz nosa, gušenje, pa čak i napade astme. Može doći do pada  krvnog pritiska, lupanja srca i napada tjeskobe ili panike.  Čest simptom su i gastrointestinalni problemi, kao što su nadutost, bol u želucu, zatvor i proljev. Popratno, mogu se javiti zujanje u ušima, vrtoglavica, tjeskoba i ubrzani rad srca.

Zašto neki razvijaju netoleranciju prema histaminima

Postoji nekoliko mogućih razloga zbog kojih osoba razvija intoleranciju na histamin . Određeni lijekovi mogu blokirati DAO (diamin oksidazu, koja razgrađuje histamin u probavnom traktu) da pravilno funkcionira. Na to mogu utjecati i antidepresivi, lijekovi protiv bolova i antibiotici.

PROČITAJTE  Nevjerovatan učinak đumbira: Zbog čega biste ga trebali jesti svaki dan

Gastrointestinalni problemi, poput sindroma propusnosti crijeva ili prekomjernog razmnožavanja bakterija, mogu spriječiti DAO u ispravnom radu na razgradnji histamina. Unos hrane opterećene histaminom, hrane koja blokira DAO i hrane koja oslobađa histamin također može pridonijeti netoleranciji, piše autorica i dodaje kako joj je njezin dijetetičar sugerirao  da i genetika u tome može igrati ulogu.

Stanja jetre, nedostatak određenih vitamina i minerala (B-6, C, cink ili bakar), hronični stres, ozljede ili traume, te konzumacija alkohola ili problemi s jetrom također mogu biti mogući katalizatori.

Kako se otkriva netolerancija za histamin

Simptomi nisu uvijek dosljedni i mogu oponašati druga stanja, poput gastrointestinalnih bolesti i alergija na hranu, pa otkrivanje problema nije uvijek lako. Ne postoji jedinstveni, pouzdani test.

Nekima je dijagnosticirao alergolog, drugima internist, nekima dijetetičar, dok neki to shvate sami, nakon što vode detaljan dnevnik o prehrani i simptomima te nakon eliminacijske dijete. Pri tome ima i onih koji potroše dosta novca da bi isključili neka druga stanja, pa bi tek nakon toga zaključili u čemu je problem.

Kako se liječi netolerancija prema histaminu

Dijeta s niskim sadržajem histamina prilično je restriktivna i podrazumijeva da biste morali izbjegavati vino, čokoladu, hranu s roštilja, jagode, sir, jaja i mnoge, mnoge druge namirnice.  To nije realno, niti baš ostvarivo.  Zbog toga su neki ljudi sami istraživali o dozama koje im izazivaju reakciju, uzimali DAO dodatke i probiotike, dok su drugi zatražili pomoć iskusnih stručnjaka. No, ne postoji jednoznačni plan koji jednako vrijedi za sve, pa se u velikoj mjeri treba osloniti na vlastite snage.