Muče vas bolovi u grlu? Pomoć dolazi iz prirode

bolovi u grlu žena drži ruku na grlu

Kad se jave bolovi u grlu, mnogi posežu za šoljom vrućeg čaja. Neki čajevi mogu biti posebno blagotvorni za taj zdravstveni problem. Naprimjer, mnogi čajevi sadrže antioksidanse. Oni mogu pomoći tijelu u borbi protiv bolesti, poput prehlade, ali i bolnog grla. Ojačat će imunološki sistem i ubrzati ozdravljenje. Neki čajevi i biljne mješavine imaju protuupalno djelovanje koje pomaže u smanjenju bolova i oteklina. Topli napitak održava grlo vlažnim i smanjuje rizik od dehidracije. Iritacija i bolovi u grlu također će se smanjiti. Čaj je i najbolji napitak uz koji možete pomiješati med, prirodno antibakterijsko i umirujuće sredstvo protiv upale grla.

Korijen sladića

Lagano zaslađeni čaj korijena sladića dobiva se od biljke Glycyrrhiza glabra i koriste ga u kineskoj narodnoj medicini. Najbolji je u borbi protiv gastrointestinalnih tegoba, poput žgaravice, no kineska Akademija medicinskih znanosti u radu iz 2015. godine navodi kako ima antimikrobna i antivirusna svojstva te, zahvaljujući njima, pomaže u borbi protiv bakterija i virusa kod prehlade i upale grla.

Bijeli sljez

Althaea officinalis naziv je biljke poznatije kao korijen bijelog sljeza. Izlučuje velike količine sluzi koja će obaviti bolno grlo. Studija iz 2014. godine pokazuje i da ta biljka pomaže kod bolova, najčešćeg simptoma upale grla. Riječ je o zelenom čaju umjerenog okusa. Korijen bijelog sljeza možete kombinirati sa sladićem, a riječ je o slatkastom čaju ugodna okusa koji će ublažiti tegobe.

Kamilica

Ako želite klasični biljni čaj, popijte čaj od kamilice s dodatkom meda. Riječ je o umirujućem napitku koji, zahvaljujući medu, nudi slatkast okus, a ujedno pomaže ublažiti bolove. Zbog svojih antioksidativnih svojstava kamilica je odličan lubrikant koji ovlažuje bolno grlo.

Đumbir

Đumbir i vrlo sličan korijen galange imaju snažno protuupalno djelovanje. Pomažu kod upale grla i promuklosti, a dodatak cimeta dodatno će istaknuti njihova svojstva zahvaljujući antibakterijskom djelovanju.

PROČITAJTE  10 simptoma srčanog udara!

Kurkuma

Ona dolazi iz iste biljne obitelji kao đumbir i u zemljama južne Azije dugo se koristi kao prirodni antiseptik. Gutljaj čaja kurkume ima protuupalno i antimikrobno djelovanje, pokazala su istraživanja. Dodatno, pomaže kod želučanih tegoba.

Menta

Ako tražite čaj koji će djelovati kao da hladi, menta je odličan izbor. Bogata je mentolom, koji daje osjećaj hlađenja i ima antibakterijska svojstva. Posebno koristi kod streptokokne upale grla.

Kora brijesta

Ovaj biljni čaj nastaje iz kore skliskog brijesta naziva Ulmus rubra, drveta koje raste u Sjevernoj Americi. Kao i sljezov korijen, bogat je sluzi koja stvara gel prilikom konzumacije te oblaže upaljeno i bolno grlo. Koriste ga i u sprejevima te drugim sličnim preparatima za ublažavanje bolnoga grla, navodi Nacionalni institut zdravlja.