Moćne sjemenke zdravlja: Snižavaju holesterol, štiti od raka i dijabetesa

Bundeva ima odličan učinak na naše zdravlje, a posebno njene  sjemenke koje su prava vitaminska bomba. U šolji sjemenki je:

11.9 grama proteina

11.8 grama dijetetskih vlakana

6.6 milligrama cinka

68 milligrama magnezija

588 milligrama kalija

52.1 milligrama željeza

9 milligrama fosfora

35 milligrama kalcija

Posebno su dobre semjenke bundeve golice. One imaju golo sjeme koje nema ljusku. Prilikom guljenja sjemenki obične bundeve treba paziti da se ne ukloni ona tanka, sivozelenkasta pokožica na sjemenu jer se u njoj nalazi najviše ljekovitih sastojaka.

Sjemenke sadrže i omega-3 masnu kiselinu, koja je poznati čuvar srca, ali i dobrog raspoloženja, te kvalitetne proteine – 100 grama ima oko 54 posto preporučene dnevne doze.

Ublažavaju simptome menopauze

Regulišu nalete vrućine, smanjuju glavobolju, te bol u zglobovima i nagle promjene raspoloženja, te su pravi prirodni način za ublažavanje simptoma menopauze.

Naučno je dokazano da sjemenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol

Istraživanja su pokazala da sjemenke bundeve mogu da smanje loš holesterol za 13 posto, a nivo ukupnog holesterola za 10 posto.

Također, konzumiranjem ovih sjemenki, manji je rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, te srčanog i moždanog udara.

Štite od dijabetesa

Sjemenke bundeve obiluju zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Regulišu nivo šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

Zbog toga, brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju svakodnevno jedenje sjemeneki bundeve.

Pomažu kod mršavljenja

Bogat su izvor vlakana i proteina, koji su ključni kod mršavljenja. Samo 30 grama sjemenki bundeve ima oko 5 grama proteina, te nam daje duži osjećaj sitosti. Ipak, trebalo bi da ih konzumirate umjereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

PROČITAJTE  Sjemenke koje štite od dijabetesa i srčanog udara

Poboljšavaju raspoloženje

Konzumiranjem sjemena bundeve činite dosta i za svoje psihičko zdravlje. Naučnici su dokazali da smanjenju simptome depresije. Također,  pomažu u borbi protiv stresa i anksioznosti. Jedna studija je čak pokazala da povećavaju i  želju za seksom.

Ublažavaju simptome artritisa

Naučnici su ustanovili da sjemenke bundeve imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ukoliko bolujete od ove upale zglobova, jedite oko 30 grama sjemenki bundeve dnevno.

Sprečavaju nastanak osteoporoze

Bogate su cinkom, mineralom koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki bundeve sadrži čak 17 posto preporučene dnevne vrijednosti cinka.

Pomažu u borbi protiv raka

Jedno špansko istraživanje pokazalo je da sjemenke bundeve sadrže spojeve koje se uspješno bore protiv ćelija raka.

Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu sjemenke bundeve imaju za 23 posto manji rizik od nastanka raka dojke.

Dobre su za zdravlje prostate

Ulje sjemenki bundeve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija.