Moćna citrusna voćka kojoj ne možemo zapamtiti ime

Kumkvat (lat. Fortunella) agrum je iz porodice rutvica, a spominje se u kineskim zapisima iz 12. stoljeća pa se stoga vjeruje da i potječe odande, gdje je poznat po imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah). U 19. stoljeću njegov se uzgoj proširio u Americi i Evropi, a danas se ponajviše uzgaja u Brazilu, Španiji, Argentini, Kaliforniji i Južnoj Africi.

Snižava holesterol i trigliceride

Postoje četiri vrste kumkvata – nagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat.

Neodoljiv ukras balkona i terasa

Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo. Kao lončanica je neodoljiv ukras balkona i terasa. Ova voćka opravdava pridjev “zlatni” jer je prava riznica hranjivih tvari.

Pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narandžasta boja i plod ovalna oblika. Plod je nešto manji od limuna, a dostiže veličinu između tri i pet centimetara. Kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg utjecaja slobodnih radikala. Bogat je izvor vitamina C, sadrži ga čak 43,9 miligrama na 100 grama, što je 73 posto preporučene dnevne doze.

Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripe i drugih infekcija. Sadrži velike količine antioksidansa i veće količine fitonutrijenata flavonoida, karoten, tanin, zeaksantin i pektin. Antioksidansi i fitonutrijenti štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani s nastankom raznih bolesti. Snižava povišeni holesterol i trigliceride u krvi održavajući pravilan protok krvi i smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara. Sadrži mnogo kalija te omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje su važne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Kumkvat je i odlična voćka za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Neka se ovo neobično voće obavezno nađe u vašim jutarnjim napicima jer je odličan izvor riboflavina, koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Osigurava i brz nalet energije.

PROČITAJTE  Začin koji sprječava nadutost - samo par grama je dovoljno da vas riješi stomačnih problema

Pomaže pri mršavljenju

Zdravi plodovi imaju tamniju narančastu boju i čvrsti su na dodir. Izbjegavajte plodove koji imaju bilo kakve tačkice. Čuvati ga valja u frižideru, u plastičnoj vrećici. Prije jela kumkvat malo protrljate među prstima kako bi otpustio sokove i ulja, koja imaju slatkast citrusni ukus pa će biti puno ukusniji. Od ove se voćke, kao i od ostalih citrusa, mogu pripremati džemovi, sokovi, pite.

Na grčkim otocima mogu se kupiti kao ušećerena poslastica ili liker.

Od ove se voćke, kao i od ostalih citrusa, mogu pripremati džemovi, sokovi, pite


Kao liker je odličnog ukusa i pravi se u jačinama od 18-25% alkohola. Kumkvat je maleno vazdazeleno stablo koje može zbuniti neupućene i navesti ih da pomisle kako se radi o zakržljalom stablu naranče. Početkom zime na voćki počinju dozrijevati maleni žuto-narandžasti plodovi, dekorativni koliko i ukusni. Za razliku od ostalih agruma kora kumkvata je jestiva, štaviše slatka je i jako ukusna. Čitav plod, osim košpica, može se iskoristiti svjež. Kumkvat je zbog svog visokog udjela vlakana i vode odličan izbor voća za one koji žele izgubiti na težini