Moćna biljka koja jača imunitet, smanjuje upalu i štiti srce. Zašto je onda zanemarujemo?

Bazga ili zova je ustvari bobica ljubičaste boje bogata antioksidansima koja se koristi u narodnoj medicini za liječenje prehlade, kao i raznih drugih bolesti. Osim toga, od zrelih bobica zove možete napraviti razne poslastice, od pita i želea do slatkih vina.

Evo glavnih blagodati bazge za vaše zdravlje.

Zova može ojačati vaš imunološki sistem

Zova sadrži niz antioksidansa za jačanje imunološkog sistema, uključujući vitamine A, B i C. Ovi antioksidanti i vitamini mogu vam pomoći održati imunološki sistem jakim i omogućiti vam bolju borbu protiv infekcija, poput uobičajenih virusa.

Pregled pet studija o zovi zaključio je da, ako se kapsule bazge uzimaju u roku od 48 sati od početnih simptoma, oni mogu smanjiti duljinu i težinu povišene tjelesne temperature, glavobolje, curenja nosa i drugih simptoma povezanih s prehladom i gripom.

Zova također sadrži antocijane – pigment s antioksidativnim učinkom koji bobicama daje crvenu, plavu, ljubičastu ili crnu boju. Smatra se da antocijanini sprečavaju razmnožavanje virusa gripe u našim tijelima, što može spriječiti pojavu gripe ili smanjiti trajanje simptoma.

Zapravo, laboratorijski testovi pokazali su da antocijanini mogu inhibirati neuraminidazu, koja je “dio virusa koji omogućuje pupanje, a time i replikaciju virusa”, kaže Thomas Holland, ljekar-naučnik s internih odjela medicine i kliničke prehrane na Rush Medical College u Chicagu.

Zova može smanjiti upalu

Holland kaže da bazga sadrži razne “bioaktivne sastojke” – protuupalne spojeve za koje ste možda čuli poput tanina i flavonoida, a koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja stanica našeg tijela. Stres, zagađeni zrak, nezdrava hrana i tvari poput alkohola ili duhana mogu uzrokovati upale u tijelu, što može doprinijeti oštećenjima ćelija, kaže Holland. Ta oštećenja zauzvrat mogu generirati slobodne radikale – štetne nusprodukte tijela koji mogu dovesti do kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, Alzheimera te raka.

PROČITAJTE  Četiri namirnice koje griju. Jedite ih za doručak ili večeru

Zova može koristiti vašem srcu

Zova je bogata bioaktivnim flavonoidima, za koje je više studija sugeriralo da pomažu u snižavanju krvnog pritiska i sprečavaju nastanka ili napredovanje srčanih bolesti.

U maloj studiji iz 2017. godine odrasle osobe od 50 do 70 godina kojima su svakodnevno tokom pet sedmica davali bioaktivni bogati napitak od bobica (uključujući bobice zove ) zabilježile su značajan pad ukupnog nivoa holesterola i posebno LDL holesterola u usporedbi s onima kojima je davan placebo.

Moguće nuspojave zove

Holland kaže da su alergije na zovu rijetke, ali upozorava da su jestivi samo plodovi i cvjetovi zove, a samo cvjetovi mogu se jesti sirovi. Ostatak biljke je toksičan za ljude, a unošenje sirove ili nedovoljno kuhane zove može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

Zova se ne smije kombinirati s laksativima ili diureticima jer bi to moglo povećati učinak tih lijekova, kaže Holland. Nju također ne smijemo uzimati zajedno s lijekovima za dijabetes. Zbog ograničenih podataka iz istraživanja, trudnice i dojilje ne bi trebale konzumirati bazgu, prenosi Insider.

Ljudi koji uzimaju lijekove za suzbijanje imuniteta, poput steroida ili monoklonskih antitijela, također bi trebali izbjegavati dodatke na bazi zove. Budući da ona može stimulirati imunološki sistem da se vrati u normalno funkcioniranje, objašnjava Holland, mogla bi ometati druge lijekove i povećati rizik od staničnog oštećenja.