Mnogim ljudima je problem da progutaju tabletu, a sve zbog loše tehnike: Evo u čemu svi griješe

Nekima od nas je baš teško da progutaju tabletu, a da li ste se ikada zapitali pijete li lijekove na pogrešan način? Možda je u tome kvaka.

Gotovo svi smo pravili ovu grešku pri gutanju tableta. Bilo kao dodatke ishrani, za kontracepciju ili kad smo bolesni – tablete teško možete izbjeći u životu. Dostupne su u raznim oblicima i veličinama. Male tablete ili pak one obložene “skliskim” premazom mnogima je najlakše progutati. Ali s većim ili neobloženim tabletama često imamo problema i neke je teško progutati.

Prema podacima njemačkog Federalnog ministarstva obrazovanja i istraživanja, svaka treća osoba ima poteškoća s gutanjem tableta. To čak znači da neki ljudi zbog toga uzimaju manje tableta, tj. lijekova nego što im je zaista propisano.

Često je to samo stvar uma, ali svjesno opuštanje može biti rješenje. Uostalom, mnogo veće komade smo progutali u jednom potezu bez ikakvih problema. Ali tehnika je takođe ključna za uspjeh u gutanju tableta. Mnogi od nas to čine znatno komplikovanije nego što bi trebalo da bude.

Stavite tabletu na jezik i zabacite glavu unazad dok gutate vodu i pilulu: da li je to bila vaša isprobana tehnika za pijenje tableta? To je zapravo previše posla.

Umjesto toga pokušajte da stavite tabletu u usta, zatim uzmite vode, spustite bradu na grudi da je progutate i zatim progutajte. Primijetićete da tableta tako lako klizi nadolje, bez ikakvog naprezanja vrata. To dobro funkcioniše s kapsulama jer su napunjene vazduhom i dižu se niz grlo.

Druga mogućnost je s plastičnom flašom koja se može stisnuti. Stavite tabletu na jezik, a zatim stavite flašu napunjenu vodom do usta. Popijte veliki gutljaj iz flaše tako da se skupi. Tableta se zatim ispira unazad i nadolje uz pomoć gravitacije.

PROČITAJTE  Velike posljedice po zdravlje: Evo koliko dugo smijete uzimati tablete protiv bolova

Uvijek pazite da tablete uzimate s dovoljno tečnosti, inače bi u najgorem slučaju mogle zaglaviti u jednjaku i uzrokovati hemijske opekotine.