Mjesec prije srčanog udara tijelo šalje signale! Infarkt se može predvidjeti

Neki od pacijenata koji su preživjeli srčani udar govorili su da su mjesec ranije počeli otežano da dišu, a neki su imali i bolove u prstima i nogama. Čak 70 posto njih je osjećalo neobjašnjivi umor.

Evo na koje simptome  treba obratiti pažnju. Kada srce ne radi kako treba, javljaju se ovi simptomi:

1. Umor

Kada se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se javlja umor.

2. Gubitak daha

Kad srce dobija manje krvi to znači da i pluća dobijaju manje kisika nego što je normalno. Ako primetite probleme sa disanjem, provherite u srce za svaki slučaj.

3. Slabost

Ako tijelo oslabi ili osjećate slabost, to je zato što su arterije postale uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može se javiti infarkt.

4. Vrtoglavica i hladno znojenje

Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osjetit ćete vrtoglavicu i zbunjenost. Ne ignorišite ovakve znakove.

5. Pritisak u grudima

Ako imate rane simptome srčanog udara vjerovatno ćete osjetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. Ako se takav bol pojačava i češće javlja, obavezno se javite ljekaru.

6. Simptomi gripa ili prehlade

Ako se osjećate kao da imate simptome gripa ili prehlade moglo bi se raditi o najavi srčanog udara u bliskoj budućnosti. Mnogi ljudi koji su preživjeli srčani udar kasnije su rekli kako su nekoliko dana ranije imali takve simptome, kao što su kašalj ili groznica.

7. Mučnina i gubitak apetita

PROČITAJTE  Prehrambene navike koje trebate izbjegavati kako biste smanjili rizik od srčanog udara

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar.