Mislite da su suha i dehidrirana koža jedno te isto? Niste u pravu!

Mislite da su suha i dehidrirana koža ista stvar? Nažalost, niste u pravu. Jedno je tip, a drugo je stanje kože. Iziskuju različitu njegu, a dodatni problem je i to što možete istovremeno imati i suhu i dehidriranu kožu.

Pristup rješavanju tih problema je jako važan, jer možda niste ni svjesni da koristite proizvode za suhu kožu, dok vam je zapravo koža dehidrirana, ili obratno. Takav pristup može dovesti do još goreg stanja kože.

Koja je razlika između dehidrirane i suhe kože?

Kako piše PopSugar, suha koža je tip kože poput masne ili mješovite, uzrokovan manjkom lipida.

Glavni problem je pritom što nivo lipida koji je mali uzrokuje jaku suhoću što može dovesti do iritacija, dok to nije slučaj kod dehidrirane kože.

Kod dehidrirane kože se radi o trenutnom stanju kože. Dakle ne radi se o tipu kože, nego o stanju u kojemu može biti bilo koji od postojećih tipova kože. Do dehidriranosti kože može doći zbog nedostataka hidratacije i to unutrašnjim ili vanjskim putem, a radi se o problemu koji pogađa sve starosne grupe i tipove kože.

Uzroci dehidriranosti kože

Kao što smo već napisali, do suhe kože dolazi zbog problema s barijerama u koži, pri čemu koža gubi više vode nego što je uobičajeno i postaje suha.

Stanje suhe kože može se pogoršati ako se koristi pogrešna njega za lice, ali u cijeloj toj priči jako je važna i uloga genetike.

Genetika može imati veliku ulogu pri određivanju tipa kože pa su neki ljudi skloniji suhoj koži od drugih.

Do dehidrirane kože pak dovodi kombinacija unutrašnjih i vanjskih faktora poput okoline, navika poput pušenja ili alkohola, ali i stresa.

Zato, da bi se smanjila dehidracija kože važno je da prilagodite temperaturu vode kojom se tuširate, smanjite temperaturu grijanja u sezoni grijanja i koža će vam na tome biti zahvalna.

PROČITAJTE  Nakon sunčanja vaše je lice puno tamnih mrlja? Znamo kako ih se riješiti

Još jedan jako važan faktor je i manjak unosa vode u organizam. To je ujedno jedan od savjeta za njegu kože koji ćete najčešće čuti – da unosite puno vode u organizam – ali je neopisivo važan. Vašoj koži potrebna je unutrašnja hidratacija kako bi se to moglo vidjeti na njenoj površini.

Simptomi dehidrirane kože

I dok osobe sa suhom kožom pate od svraba, nelagode, ljuštenja i grube kože, pa čak i pukotina u koži, simptomi dehidrirane kože su drugačiji.

Tako se osobe koje pate od dehidrirane kože mogu osjećati kao da im je koža zategnuta, da je izgubila sjaj, da su se pojavile nove bore na njihovom licu ili da im ožiljci i rane koje možda imaju zacjeljuju znatno sporije nego inače.

Dehidrirana koža može izgledati i masno te je moguće izbijanje prištića, ali iako je koža samo naizgled masna, a ako vas svejedno steže i svrbi, to može biti znak dehidrirane kože.