Mirisna torta od mandarina bez mrvice brašna

Sastojci:

8 mandarina

6 jaja

225 grama šećera

250 grama mljevenih badema

1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Četiri mandarine skuhajte u malo vode, na laganoj vatri, oko dva sata, djelomično pokrivene. Potom ocijedite, a voće usitnite u blenderu.

Zagrijte pećnicu na 170 stepeni, preostale mandarine narežite na kriške, a kalup za torte namažite maslacem.

Pomiješajte jaja, mljevene bademe i šećer s usitnjenim mandarinama, dodajte im malo praška za pecivo. Smjesu ulijte u kalup, a po vrhu poredajte kriške mandarina.

Pecite oko 40 minuta pa pokrijte folijom, a potom pecite još 10-ak minuta. Kolač ostavite da se ohladi u kalupu pa ga tek tada izvadite. Po želji još sve prelijte glazurom od šećera u prahu pomiješanog sa sokom od mandarina.

PROČITAJTE  Torta nad tortama: Kesten, čokolada i brdo šlaga. Može li bolje?