Činjenica je da svako godišnje doba ima svoje plodove koji ga na neki način obilježavaju. U ove prohladne dane priroda nudi brojne plodove, a jedan od njih je kesten, pravi jesenji plod i ujedno jedan od simbola ovog godišnjeg doba, čiji hranjivi sastojci pomažu u prilagođavaju organizam na hladnije dane pred nama.
Kesten možemo kupiti kod uličnih prodavača, možemo ga sami peći kod kuće, ali od njega možemo napraviti i poslasticu – pire. Recept za kesten-pire, koji možete jesti kao zasebnu namirnicu ili ga miješati u čorbe i kolače, sam po sebi je jednostavan – najveći posao je zapravo ispeći ili skuvati kesten (u zavisnosti od recepta) i oguliti ga.
Sastojci:
1 kg neočišćenog kestena
150 ml vode
60 grama šećera
40 ml ruma
100 g vanilin šećera
čokolada za ukrašavanje (usitnjena)
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Kestene za početak razrežite pri vrhu te ih stavite da se kuhaju oko 30 minuta. Kad su kuhani, ostavite ih da se dobro ohlade, a potom ih ogulite. Zatim očišćene kestene stavite na vagu i u tom omjeru dodajte vodu u lonac, šećer i pustite da zavri. Nakon dvije minute, kad ste dobili sirup, ugasite vatru, dodajte smjesi malo ruma i odložite sa strane da se sve zajedno ohladi i sjedini. U multipraktik stavite kesten i postepeno ga usitnjavajte, istovremeno dodajući pripremljeni sirup. Dobijeni kesten pire dobro ohladite te ga poslužite u staklenoj posudici, zajedno sa šlagom i usitnjenom čokoladom.