Migrena je bolest, a kako je dovesti pod kontrolu?

Za 2020. godinu bi se moglo reći da je bila jedan veliki okidač migrene. Dolaskom praznika, povećavaju se i mogućnosti za napade migrene, a kod osoba već prethodno povećane osjetljivosti zbog drastičnih životnih promjena kao što je uvođenje strožih mjera zbog COVID-19 pandemije, te promjene mogu biti još izraženije.

Užurbana sezona praznika može biti izazov za ljude koji žive s migrenom.

Migrena može biti iscrpljujuća i uticati na svakodnevni život. Međutim, mnogim ljudima se učestalost i intenzitet napada migrene može povećati tokom praznika.

U zimskim mjesecima dani su kraći što može loše uticati na raspoloženje. Takođe, usamljenost za vrijeme praznika može izazvati stres, a stres je jedan od okidača migrene. Prepoznavanje okidača migrene može pomoći u izbjegavanju istih i smanjenju napada migrene.

“Božićni i novogodišnji praznici u nama bude pozitivne emocije kroz ljubav, toplinu i druženje s porodicom i prijateljima. Ali, ove godine blagdani su zbog globalne epidemiološke krize protkani brigom, strahom zbog zdravstvene i ekonomske nesigurnosti, zbog čega se umnožava i nivo stresa, kao jednog od glavnih provokatora tzv. okidača migrene, kojeg je teško držati pod kontrolom. Osim stresa, okidači migrene mogu se naći u promjeni uobičajene rutine tokom praznika, nedostatku sna, konzumaciji alkoholnih pića i cigareta, smanjenom unosu tekućine i prekomjernom unosu začinjene hrane. Zbog toga je jako važno prepoznati okidače migrene, koji su individualni, redovno spavati, planirati obaveze, naći vremena za odmor i šetnju i misliti pozitivno. Uz malo discipline, uz podršku i toplinu porodice i prijatelja lakše je savladati fizičke i emocionalne stresogene faktore, kako bi uživali u prazničnom periodu bez migrene”, istakla je Maristela Stojić, dr.med iz KB Dubrava.

Dobra vijest za oboljele od migrene je da postoje stvari koje mogu učiniti kako bi umanjili mogućnost pojave napada migrene:

PROČITAJTE  Ove namirnice mogu biti okidač migrena

 Planiranje unaprijed: Izrada spiska stvari koje je potrebno učiniti, kupiti, spakovaati ili kuhati. Ako je moguće, izbjegavati kupovinu u vremenu kada su trgovine prepune ljudi.
• Redovni obroci: Glad može potadsknuti glavobolju, potrebno je hraniti se zdravo i redovno.
• Izbjegavanje kupovine u zadnji čas: Organizacija vremena za kupovinu ili kupovina na internetu može biti od velike pomoći.
 Izbjegavanje dima i jakih mirisa: Dim i jaki mirisi mogu izazvati glavobolju.
• Vrijeme za odmor: Pronalazak vremena za sebe i nekoliko sati odmora sedmično može pomoći smanjiti stres.
• Raspored spavanja: Promjene u rasporedu spavanja mogu dovesti do napada migrene, zato se preporučuje održavati higijenu spavanja.

O migrena.hr platformi:

Migrena.hr je platforma za osvještavanje široke javnosti da je migrena bolest, a ne samo prolazna bol. Migrena pogađa svaku sedmu osobu na svijetu, i 2 do 3 puta je češća kod žena nego kod muškaraca. Uprkos poboljšanom dijagnostifikovanju i liječenju tokom prethodne dvije decenije, migrena se još nedovoljno uspješno liječi. Migrena.hr je digitalno mjesto koji oboljelima nudi alate i resurse koji će olakšati razgovor o migreni s ljekarima, prijateljima, porodicom i kolegama, jer tek uz istinsko razumijevanje osobe koje žive s migrenom mogu početi primati pažnju i podršku koja im je potrebna.