Med liječi prehladu bolje od lijekova. Evo kako ga konzumirati

S nižim temperaturama ne dolaze samo snježne radosti, već i prehlada koju često zna biti uporna i teško rješiva.

Kada je u pitanju prehlada, svi imaju rješenja i lijekove koje preferiraju. Za neke su to prirodne stvari, neki se oslanjaju na lijekove, a neki na tople čajeve i supe. Nedavna su istraživanja pokazala da je med odličan u borbi protiv prehlade i posljedica koje ona ostavlja na tijelo. Bez obzira na to hoćete li ga koristiti u čaju, toploj vodi ili ga jesti samostalno – med će doista ublažiti simptome ove zimske bolesti.

Istraživanja provedena na Sveučilištu u Oxfordu pokazala su da je med toliko zdrav da se bori s prehladom bolje od nekih vrsta lijekova. Isto tako, pokazalo se da je med najbolji u otklanjanju problema vezanim uz grlo, kao što su grlobolja, peckanje, grebanje te kašalj. Zdravlje meda krije se u aminokiselinama, flavonoidima, mineralima te vitaminima kojima obiluje. Svi ti spojevi imaju protuupalna, protuvirusna i antioksidativna svojstva, koja pomažu smiriti upaljeno grlo.

Kada je u pitanju djelotvornost, istraživanja su pokazala da nije bitna vrsta meda, odnosno da kod različitih vrsta meda nema znatne razlike u dobrobitima koje imaju na čovjekovo zdravlje. Zato, ako osjetite prve znakove prehlade, možete uzeti med koji i inače koristite za zaslađivanje napitaka i hrane. Količina kojom su se naučnici u istraživanjima koristili je od jedne kašičice do 25 grama. Prema njihovim riječima, najbolje bi bilo jednu do dvije kašičice meda rastopiti u čaši tople vode te dodati cijeđeni limun. Taj prirodni lijek zasigurno će vam pomoći u liječenju prehlade.

PROČITAJTE  Cimet i med - Šta sve liječi ova ukusna kombinacija?