Maslac od kikirikija trebalo bi da bude na listi vaših omiljenih namirnica

Koja bi bila vaša omiljena zdrava namirnica? Možda maslac od kikirikija? Zdrav i ukusan, omiljen je namaz svih generacija.

Maslac od kikirikija je prepun nutrijenata koji čuvaju zdravlje, pa se tako u njemu nalaze vitamin E, magenzijum, željezo i vitamin B6, a istraživanja pokazuju kako osobe koje redovno konzumiraju orašaste plodove i maslac od kikirikija imaju puno manje šanse od srčanih oboljenja u dijabetesa tip 2.

Kikiriki takođe sadrži vlakna, veoma korisna za nesmetano funkcionisanje crijeva i probave. Ako želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žučnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovnu ishranu.

Kalcijum i vitamin D skriveni u kikirikiju doprinose zdravlju kostiju i zuba. Na taj se način dugoročno sprečava rizik od osteoporoze tokom kasnijih godina života.

Sve dobrobiti maslaca od kikirikija

Ako vam maslac od kikirikija nije ukusan, razmislite malo o njegovim dobrobitima za zdravlje.

#1 Smanjuje apetit i podstiče mršavljenje

Ko jede kikiriki i maslac od kikirikija može se pohvaliti vitkijom linijom iako nije dijetna namirnica. Radi se o kombinaciji proteina i vlakana koji će smanjiti osjećaj gladi. Rezultati studije objavljene u British Journal of Nutrition navodi kako su osobe koje ujutro jedu maslac od kikirikija primijetile da nisu bile gladne i do 12 sati nakon doručka.

#2 Jača memoriju

Kikiriki je hrana za mozak. Istraživanja su dokazala da vitamin B3 koji se nalazi u kikirikiju pruža puno dobrobiti za zdravlje, što uključuje poboljšanje rada mozga i jača memoriju.

#3 Štiti srce

Kikirki je bogat nezasićenim mastima, koje utiču na snižavanje nivoa lošeg holesterola.

Smatra se da žene koje jedu najmanje pet kašika ove namirnice sedmično imaju 44 posto manje šanse da će doživjeti srčana oboljenja.

PROČITAJTE  Magični sok od paradajza: Snižava holesterol, pobošljava ten, topi kilograme i još mnogo toga

#4 Za divnu kosu i kožu

Kikirki sadrži biotin, B vitamin koji vašu kosu čini tako lijepom i gustom. Spomenimo i vitamin E koji hrani kožu te je brani od štetnih UV zraka.