Manuka med je jedna od najzdravijih namirnica. Evo šta je to i zašto ga trebate jesti

Manuka med tamno je žuti med porijeklom s Novog Zelanda, gdje ga rade pčele koje oprašuju cvjetove grma manuke.

Često se može čuti i da je baš ovaj med ‘najbolji na svijetu’, a razlog su aktivni spojevi kojima obiluje i koji mu daju jaka prirodna antibakterijska svojstva što ga izdvaja od ostalih vrsta meda.

Manuka med na tržištu mora imati oznaku UMF (Unique Manuka Factor), zaštićeni znak UMF Honey Association-a koji smiju koristiti samo oni proizvođači koji zadovoljavaju najviše i najstrože kriterije kvalitete i izvrsnosti.

Njihov se med zato prije prodaje podvrgava brojnim istraživanjima i provjerama koje prolazi svaki registrirani i licencirani proizvođač i izvoznik. Osim znaka ‘UMF’ na tegli izvornog manuka meda mora biti i broj 10, 15 ili 25 a predstavlja udio jedinstvenih spojeva u proizvodu, tačnije metilglioksala (MG) i dihidroksiacetona (DHA). Po tim se spojevima određuju čistoća i kvaliteta meda, a što je broj veći, med je bolji (i skuplji).

Kao i druge vrste meda i manuka med sadrži otprilike 12 do 15 g šećera, a siromašan je masnoćama, vlaknima i proteinima (manje od 0,5 g). Sadržaj soli u njemu je zanemariv, a s dvije ćete žličice u organizam unijeti oko 50 kalorija. Iako je i ovaj med pun šećera, riječ je o jednostavnom šećeru za razliku od rafiniranih koje treba izbjegavati. Šećer iz manuka meda olakšava apsorpciju energije, a ima i neke prehrambene prednosti. Med od manuke sadrži i aminokiseline, odnosno blokove bjelančevina koji doprinose rastu i razvoju, B vitamin, kalcij, željezo, kalij i cink.

PROČITAJTE  Uz Moj dm aplikaciju još jednostavnija kupovina uz brojne pogodnosti: 300 active beauty bodova za besplatno preuzimanje!

Mnogo je tvrdnji o benefitima meda od manuke za organizam, ali još uvijek postoji premalo studija da bi se donijeli naučno utemeljeni zaključci o njegovim dobrim svojstvima. Ipak, poznato je da ova vrsta meda ima najjače protuupalno djelovanje, a upotrebljava se, između ostalog, i u liječenju kožnih čireva i opeklina trećeg stepena. Razlog je njegovo svojstvo da ubrzava zacjeljivanje rana što je prepoznala i američka Uprava za hranu i lijekove koja je još 2015. odobrila njegovu upotrebu u liječenju raznih kožnih oboljenja.

Studije naime pokazuju da zbog jakih antimikrobnih, antioksidativnih i protuupalnih svojstava ovaj med može pomoći u regeneraciji tkiva, zacjeljivanju akutnim rana i opeklina, te dijabetskih čireva.

Studija iz 2014. godine otkrila je da je manuka med učinkovit i u borbi s virusom gripe, a druga je studija pokazala da je učinkovit i protiv nekih drugih virusa. Ipak, potrebno je više istraživanja u ovom području, a još nisu provedena ni ispitivanja s ljudima.

Koliko ovog meda smijete jesti?

Preporučuju se maksimalno dvije kašičice dnevno (oko 15 grama) jer usprkos brojnim zdravstvenim dobrobitima, kao i druge vrste meda i ovaj med od manuke sadrži puno šećera.

PROČITAJTE  Tri savjeta za razbijanje celulita: Sada je posljedni trenutak da krenete da ih primjenjujete

Ako ga želite uvrstiti u svakodnevnu prehranu, možete ga dodavati u razne kaše (npr. zobenu) i jogurte.
Siguran je za većinu odraslih, a potpuno ga izbjegavati trebaju samo oni alergični na med i/ili pčele. Zbog velikog se udjela šećera dijabetičarima preporučuje umjerena konzumacija manuka meda, a NHS upozorava da zbog bakterija koje sadrži može biti štetan za dojenčad pa ga je sigurnije djeci ne davati do navršene prve godine života.