Malo lijepo gnijezdo: Može li stan od 18 m2 biti ugodan za život? Može

Ugodno smo se iznenadili kada smo vidjeli šta sve dobra organizacija i funkcionalni namještaj mogu napraviti od samo 18 kvadrata.

Prije svega prostor ne ostavlja dojam skučenosti, a sve je toliko dobro i detaljno osmišljeno da nema šanse da se i u jednom trenutku stan pretvori u veliko smetljište (što je česti problem vlasnika malih stanova).

Kao i za svaki mali stan, tako i za ovaj koji ima samo 18 četvornih metara najvažnije je sljedeće: staviti sve funkcije koje stambeni prostor mora ispunjavati, kvalitetno organizirati prostor, a tek onda pristupiti izgledu stana i pojedinih komada namještaja. S tim ciljem krenula je dizajnerica interijera Marina Pakhomova.

Vlasnica stana je mlada žena koja trči triatlon i njen čelični karakter i ustrajnost u postizanju cilja činili su osnovu interijera. Stan koji je kupila nalazi se u zgradi hotela izgrađenom 50-ih godina, koji je preuređen u stambeni prostor.

Jednostrano orijentiran stan sastoji se od: hodnika, kupaonice s WC-om, prostora boravka-kuhinje- hodnika- spavaće sobe. Na otvorenom prostoru, zone se odvijaju uzastopno, prilagođavajući se potrebama vlasnice. Vlasnica stana imala je jasnu viziju: u stanu koji ima dvije prostorije, a prozor ima samo dnevna zona, željela je funkcionalan, diskretan i originalan stan, koji će imati mjesto za prijem gostiju, točnije, šest osoba, glavni i gostinjski ležaj, plus prostor za odlaganje, uključujući i bicikl.

– Željela sam sve sakriti što je više moguće kako bih ostavila zraka i prazninu u prostoru , kaže dizajnerica.

– Namještaj nisam doživljavala kao nešto monolitno i trajno, već kao transformer. Primjera radi, zasloni za radijatore pretvaraju se u radni, ali i stol kuhinji, a krevet se spušta od zida. Tabure se mogu koristiti za sjedenje, kao noćni ormarići ili naslagati jedan na drugi radi uštede prostora. Kuke u perforiranim pločama mogu se objesiti u različite rupe, dodati ili smanjiti police. Unatoč asketizmu u svemu, u kupaonici je bilo mjesta za cvijeće.

PROČITAJTE  Svakodnevno ispijanje kafe može smanjiti rizik od bolesti jetre

Kuhinja s ugradbenim aparatima nabavljena je u Ikei, stražnja strana je bijelo staklo. Skulpturalna napa je printana posebno za projekt na 3D printeru.

– Vlasnica je željela napu sa snažnim motorom povezanu na zajednički ventilacijski sistem Ispostavilo se da na tržištu nema gotovih napa visine 1,7 m pa smo odlučili napraviti svoju – na 3D printeru. Poklopac se može skinuti u slučaju kvara motora; filter za masnoću na magnetima nalazi se ispod, kaže dizajnerica.

Korišteni su izdržljivi materijali. Na podu i zidovima u kupaonici – granit, a na zidovima bijela boja.

Površina kupaonice je vrlo mala – 3 četvorna metra. Unatoč tome, uspjeli su smjestiti sve potrebno – WC, umivaonik, tuš, ormar za pohranu, mašina za veš, pa čak i zeleni fito zid.

Posebno je bilo važno organizirati skladištenje u malom stanu. U ovom projektu svi sistemi za pohranu izrađeni su po mjeri. Naravno, to je povećalo proračun, ali su dizajnirani s obzirom na broj i veličinu postojećih stvari.