Magičan sastojak za jaja ako se želimo riješiti sala na trbuhu

jaja jaja na oko i špinat u crnoj tavi

Kada govorimo o zdravoj hrani za doručak, jaja su jedna od najsvestranijih. Bilo da volite kajganu, jaja na oko ili poširana jaja, možete svoj obrok učiniti još boljim ako vam je cilj izgubiti koje kilogram. I to samo dodavanjem jednog hranjivog zelenog lisnatog povrća – špinata.

Duže ćete biti siti

Špinat je, naime, prepun hranjivih tvari koje potiču mršavljenje i može se lako dodati mnogim receptima, pogotovo jajima. Sadržaj vlakana u špinatu pomoći će vam da dulje ostanete siti. To može spriječiti prejedanje tokom dana. Osim toga, špinat jajima dodaje važne antioksidanse koji smanjuju upalu u tijelu koja bi mogla spriječiti gubitak težine.

Jaja su, s druge strane, bogata proteinima. Visok unos proteina povećava oslobađanje hormona sitosti (peptid YY), koji smanjuje apetit i potiče sitost. Isto tako, proteini podižu brzinu metabolizma i pomažu vam da zadržite mišićnu masu tijekom mršavljenja. Hrana bogata proteinima, kao što su jaja, ali i riba, nemasno meso i grah, idealna je ako pokušavate skinuti koji kilogram viška oko struka.

Pazite samo da ne dodajete previše soli, maslaca ili drugih visokokaloričnih začina.

Trbušno salo

Pokazalo se da je špinat i najbolje povrće za skidanje masnih naslaga s trbuha. Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a sve to je povezano smanjenjem masnog tkiva na trbuhu.

Skidanje sala s trbuha može biti frustrirajuć proces, ali se ne može požuriti. Gubitak opasne visceralne masti, koja se nalazi oko trbušnih organa, zahtijeva promjenu načina života i prehrambenih navika. Naprimjer, uključivanje više vlakana i proteina u prehranu, ograničavanje konzumacije trans masti i dodanog šećera te redovito vježbanje mogu biti odlične opcije za početak.

O špinatu

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnih sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Špinat je dostupan tokom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti, a mi vam donosimo one najznačajnije.

PROČITAJTE  Uz banana dijetu smršajte više od 10 kilograma, bez odricanja

Špinat je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije).

Odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji holesterola.

100g svježeg špinata sadrži oko 25% ukupne preporučene dnevne vrijednosti željeza. Špinat je jedan od najboljih izvora željeza koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih ćelija.