Loše navike zbog kojih vam dom nikada ne može biti uredan

Održati kuću urednom nije uvijek lagano, pogotovo ako imate malu djecu koja u tren oka naprave haos gdje god da prođu. Ali, ako zanemarimo taj dio, kuću neurednom mogu učiniti i ove navike koje sa sobom nosite…

Neuredna kuća za mnoge može biti izvor stresa i imati ogroman utjecaj na psihološko stanje. Kako biste uvijek bili opušteni u svom domu, nije ga dovoljno samo čistiti, nego se riješiti i nekih loših navika koje svaki dom čine neurednim, kako piše Bright Side.

Gomilanje nepotrebnih stvari

Kako biste olakšali održavanje reda u svom domu, kod kuće ne bi trebalo biti nepotrebnih predmeta. To znači da ih se bolje riješiti prije nego što ih vratite kući. To mogu biti besmisleni suveniri, pokloni, letci i časopisi. Štaviše, pokušajte ne duplicirati stvari i odmah baciti stare kada kupite nove.

Usisavač – multipraktičan

Prašnjave police, prozorske klupice, radijatori, kauči i madraci, teško dostupni uglovi – sve to lako se može riješiti uz pomoć usisavača. U nekim će slučajevima to biti dovoljno, u drugim će olakšati daljnje čišćenje.

Čistite tragove sapuna odmah

Razvijte naviku ispiranja površina u kupatilu odmah nakon što ih upotrijebite. Što se tiče održavanja sudopera čistim, pobrinite se da ga operete barem jednom, na kraju dana. Štaviše, preporučuje se kadu obrisati suhom krpom kako biste uklonili sapun koji se nakuplja.

Ne držite nepotrebne stvari na stolu

Prikladno je imati pri ruci najčešće korištene predmete, ali često na kraju popunimo stol svime što imamo kod kuće. Iz tog razloga pokušajte držati samo nekoliko potrebnih predmeta na stolu.

Perite suđe tokom kuhanja

Trebali biste steći naviku stavljati prljavo suđe u sudoper napunjen vodom i deterdžentom za pranje suđa, a zatim ih ispirati tokom kuhanja. Ispiranje natopljene nečistoće je puno lakše i brže od uklanjanja osušene prljavštine. Ili, pak odmah suđe slažite u mašinu za suđe kako se ne bi gomilalo svuda oko vas dok kuhate.

PROČITAJTE  7 razloga zbog kojih obožavamo mandarine!