Loša vijest za sve one koji vjeruju da je zdravo svakodnevno popiti “čašicu”

Velika globalna studija čiji su rezultati objavljeni u petak u stručnome časopisu Lancet potvrdila je ono što je zaključeno u ranijim istraživanjima – ni najmanja količina alkohola nije dobra za zdravlje.

Unatoč ranije provedenim istraživanjima po kojima umjereno pijenje alkohola štiti od srčanih bolesti, nova studija pokazuje da i najmanja količina čini više štete nego koristi. 

Voditelj studije u kojoj je sudjelovalo više od 500 stručnjaka iz svih dijelova svijeta, Max Griswold, naučnik Instituta za metriku i evaluaciju iz Seattlea kaže da je riječ o dosad najopsežnijoj studiji s obzirom na raspon podataka o kojima se u studiji vodilo računa.

“Rizici koje izaziva konzumacija alkohola neutraliziraju njegov zaštitni učinak”, zaključak je studije. Pritom treba voditi računa i o tomu da zdravstveni rizik raste proporcionalno popijenoj količini alkohola, ističe Griswold. 

Svakodnevno ispijanje “standardne količine” od 10 grama alkohola, što je ekvivalent malom pivu, čaši vina ili čašici od 30 ml žestokog pića, za otprilike 0,5 posto povećava opasnost od razvoja najmanje jedne od dvadeset bolesti povezanih s alkoholom. Na prvi pogled rizik se ne čini velikim, ali na globalnm nivou dobiva drugu dimenziju.

“Na globalnoj nivou, dodatan rizik od 0,5 posto među onima koji svakodnevno konzumiraju alkohol rezultirat će smrću 100.000 ljudi godišnje”, objašnjava jedna od sudionica studije, Emmanuela Gakidou, profesorica na Univerzitetu Washington.  

PROČITAJTE  Već 15 minuta šetnje u prirodi će poboljšati vaše psihičko stanje