Ljudi za njim posegnu čim ih zaboli grlo ili počnu kašljati, ali za ove karakteristike meda vjerovatno niste znali

Većina ljudi voli med zbog njegovog okusa, ali ovaj prirodni zaslađivač je i svestrani sastojak za kuhanje te namirnica iznimnih zdravstvenih prednosti. Ovaj slatki nektar održat će vaše zdravlje i izliječiti neke bolesti.

Pomaže pri kašlju

Prehlađeni ste? Pojedite kašiku meda. Med je stari lijek za grlobolju, a možete ga dodati u vrući čaj s limunom kad vas uhvati prehlada. Prema istraživanju objavljenom u Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, istraživači su testirali jednu noćnu dozu heljdinog meda, dekstrometorfana s okusom meda te uobičajeni lijek protiv kašlja na više do 100 djece s prehladom. Otkriveno je da je med bolji od druga dva lijeka za ublažavanje simptoma kašlja i poboljšanje sna.

Pomaže u liječenju rana

Manuka med se koristi u medicinskim ustanovama za liječenje rana jer je utvrđeno da je učinkovit ubojica klica, a pomaže i u regeneraciji tkiva. Istraživanja pokazuju da Manuka med može povećati vrijeme zarastanja i smanjiti infekciju. Imajte na umu da je med koji se koristi u bolničkim uvjetima medicinski testiran, što znači da je pregledan i sterilan. Nije dobra ideja na ranu stavljati med koji kupujete u prodavnici.

Međutim, bilo koja vrsta meda može biti od pomoći. U istraživanju objavljenom u British Journal of Surgery, nigerijski istraživači koristili su med za liječenje 59 pacijenata sa čirevima. Svi su se slučajevi osim jednog poboljšali, a zaražene rane i čirevi postali su sterilni u roku od jedne sedmice od nanošenja meda.

Dobar izvor antioksidansa

Sirovi med sadrži niz spojeva koji djeluju kao antioksidansi. Neke vrste meda su bogate antioksidansima kao voće i povrće. Antioksidansi štite tijelo od oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali doprinose procesu starenja, a mogu pridonijeti i razvoju hroničnih bolesti poput raka i srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da antioksidativni spojevi u medu zvani polifenoli mogu igrati ulogu u sprječavanju srčanih bolesti.

PROČITAJTE  Namirnice koje "čiste" pluća i olakšavaju disanje, bolje djeluju od antibiotika

Poboljšava holesterol

Visoka razina LDL holesterola snažan je faktor za razvoj srčanih bolesti. Ta vrsta holesterola igra važnu ulogu u aterosklerozi, masnom nakupljanju u arterijama koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Zanimljivo je da nekoliko istraživanka pokazuje da med može poboljšati razinu holesterola. Smanjuje ukupni i “loš” LDL holesterol, a značajno povećava “dobar” HDL holesterol. Na primjer, jedno istraživanje na 55 pacijenata uspoređivalo je med sa stolnim šećerom i otkrilo da je med uzrokovao smanjenje LDL-a za 5,8% i povećanje HDL holesterola za 3,3%. To je također dovelo do skromnog gubitka težine od 1,3%.

Smanjuje trigliceride

Povišeni trigliceridi u krvi drugi su faktor rizika za srčane bolesti. Također su povezani s inzulinskom rezistencijom, glavnim pokretačem dijabetesa tipa 2. Razina triglicerida ima tendenciju povećanja prehranom bogatom šećerom i rafiniranim ugljikohidratima. Zanimljivo je da je više istraživanja povezalo redovnu konzumaciju meda s nižim razinama triglicerida, pogotovo kada se koristi kao zamjena za šećer. Na primjer, jedno istraživanje koje je uspoređivalo med i šećer otkrilo je 11-19% nižu razinu triglicerida u skupini meda.

Protuupalni efekt

Med sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi tijelo od upala. Upala može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, rak i autoimune poremećaje. Jedno je istraživanje otkrilo da se antioksidansi u heljdinom medu mogu pronaći u krvnoj plazmi, što pokazuje da bi konzumiranje meda moglo povećati antioksidativno djelovanje u tijelu.

Pomaže kod probavnih problema

Med se ponekad koristi za liječenje probavnih problema, poput proljeva, iako nema mnogo istraživanja koja bi pokazala da djeluje. Dokazano je da je učinkovit u liječenju bakterija Helicobacter pylori (H. pylori), dokazano uzročnika čira na želucu. Također je snažan prebiotik, što znači da hrani dobre bakterije koje žive u crijevima, a koje su ključne ne samo za probavu već i za cjelokupno zdravlje.

PROČITAJTE  Koliko jaja smijemo pojesti sedmično, a da ne ugrozimo zdravlje?

Potencijalni rizici konzumacije meda

Iako je sigurna hrana za većinu ljudi, nije za sve. Stoga je važno znati i potencijalne rizike konzumiranja meda, uključujući sirovi med.

Botulizam u dojenčadi: Ne biste trebali davati med dojenčadi mlađoj od 12 mjeseci jer sadrži čestice prašine koje mogu nositi bakterije koje uzrokuju botulizam. Dojenčad nema otpornost na mnoge klice i mogu se razboljeti. Korištenje meda tijekom kuhanja hrane za djecu trebalo bi biti sigurno jer toplina uništava većinu bakterija.

Alergije: Osobe sklone alergijama trebaju oprezno jesti med. Iako su alergije na med rijetke, javljaju se. Možda je to posljedica pčelinje peludi u medu. Pčelinji pelud je mješavina peludi i probavnih enzima pčela te može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju.