Ljudi koji skijaju imaju manji rizik od razvoja anksioznosti

Osim prekrasnih krajolika i adrenalinskih staza, novo istraživanje je pokazalo da odlazak na skijanje može ponuditi koristi za mentalno zdravlje. Istraživanje je otkrilo da su skijaši manje zabrinuti.

Nedavna studija, objavljena u časopisu ‘Frontiers in Psychiatry’, pokazala je da skijaši imaju gotovo 60% manji rizik od dijagnosticiranja anksioznih poremećaja u usporedbi s onima koji ne skijaju.

Stručnjaci su godinama mislili da tjelesna aktivnost može spriječiti anksioznost ili umanjiti njene simptome – i ova nova studija baca svjetlo na to malo detaljnije.

Autori su istraživali 197.685 Šveđana koji su sudjelovali u Vasaloppetu – najvećoj svjetskoj skijaškoj utrci, između 1989. i 2010., i usporedili ih s onima koji nisu skijali. Zatim su ih nastavili pratiti tokom perioda od 10 godina.

Općenito, skijaši su imali 60% manji rizik od dijagnosticiranja anksioznih poremećaja – bez obzira na razinu obrazovanja, dob i spol. Istraživači su također otkrili da intenzitet vježbanja također ima ulogu. Štoviše, postojale su neke razlike među muškarcima i ženama.

Vrijeme koje je skijašima trebalo da završe utrku nije utjecalo na rizik od anksioznih poremećaja, ali skijašice s visokim fizičkim sposobnostima imale su gotovo dvostruki rizik od razvoja anksioznosti u usporedbi sa ženama slabijeg učinka.

Međutim, autorica istraživanja Martina Svensson je rekla da je ukupni rizik od tjeskobe među ženama s visokim učinkom i dalje niži u usporedbi s fizički neaktivnijim ženama u općoj populaciji.

PROČITAJTE  Suho voće i orašasti plodovi – vrijeme je za zdrave grickalice