Ljubite li se dovoljno? Evo koliko sekundi poljubac treba trajati za sretan brak…

za sretan brak par u bež džemperima se ljubi

Svi parovi s vremena na vrijeme naiđu na poteškoće kada je u pitanju intimnost. Ponekad ljudi nisu raspoloženi, ponekad se može učiniti da je iskra prigušena, a ponekad parovi mogu jednostavno upasti u kolotečinu. No, pokazalo se da nježno ljubljenje od samo šest sekundi može pomoći za sretan brak, piše Daily Star.

Većina žena obožava ljubljenje po vratu, ono ih uzbuđuje, a najugodnije je kada je ljubite od kose prema ključnoj kosti.
Kad gledate unatrag, period medenog mjeseca u vezi može se činiti kratkotrajnim. Ono što započne kao dugi, strastveni poljupci, maženje ili potpuna požuda za partnerom, uskoro lako mogu postati ‘dogovoreni seks’ i usputni poljubac pri dolasku ili odlasku. No, parovi se ne moraju s tim pomiriti. Zapravo, jedan stručnjak za veze otkrio je da jednostavan čin ljubljenja pomaže vezi da izdrži test vremena. Kaže se da je tajna dugotrajne veze poljubiti se na samo šest sekundi dnevno.

Šest sekundi

Dr. John Gottman, profesor emeritus psihologije na Univerzitetu Washington i autor knjige za samopomoć ‘Sedam načela za uspješan brak’, rekao je da se parovi moraju dovoljno maziti i ljubiti kako bi u vezi opstala romantika. Njegova teorija je da poljubac od šest sekundi djeluje kao ‘privremena oaza’ tokom užurbanog dana. Kaže da može dovesti do održavanja zdrave veze na duge staze.

“Nemojte izlaziti iz kuće bez poljupca koji traje šest sekundi. Na drugom kraju dana, pozdravite supružnika poljupcem od šest sekundi kako biste omogućili prijelaz pun ljubavi u zajedništvo”, rekao je.

Iako se nekima može činiti pomalo nategnutim, kaže se da savjeti dr. Gottmana zapravo dolaze na temelju nekih naučnih dokaza. Očigledno, dobro staro ljubljenje snižava nivo kortizola, hormona stresa. S druge strane povećava oksitocin, hormon vezivanja, kao i dopamin odnosno hormon sreće.

PROČITAJTE  Psiholog upozorava: Znaci da se tvoja veza bliži kraju

Fizički dodir

Antropologinja Helen Fisher također tvrdi da ljubljenje dovodi do jačanja seksualnih nagona, što može biti preduvjet za sretan brak.

Prema dr. Gottmanu, trik od šest sekundi može koristiti parovima na sljedeće načine:

Pomaže u održavanju povezanosti
Povećava fizički dodir
Može utjecati na osjećaje naklonosti i divljenja
Potiče ljude u vezi da više cijene jedno drugo
Ako je inače sve u redu s parom, može biti uvod u puno strastveniji nastavak
To može biti vrlo umirujuće za oba partnera