Ljekovitost sna: Čuva mozak i smanjuje rizik od demencije!

Kvalitetan san čuva mozak i smanjuje rizik od demencije zaključak je novog istraživanja Univerziteta u Bostonu.

Istraživanje se zasniva na analizama koje su pokazale da dok spavamo mozak radi, umjesto da odmara. Bez adekvatnog sna naš mozak ne može efikasno da funkcioniše. Zbog toga osobe sa demencijom često pate od poremećaja sna.

Kako navodi doktor Alon Avidan direktor UCLA centra za poremećaje spavanja i profesor na odjeljenju neurologije na medicinskom fakultetu “David Geffen”, tokom sna naš limfni sistem se aktivira zbog  proteina i toksina.

“Ovi proteini su toksični za ćeliju, za neurone, pa njihovo nagomilavanje može dovesti do širenja i degeneracije tih neurona u mozgu koji vremenom može ući u demenciju. Ne možemo reći da ako spavamo samo četiri sata tokom noći, da ćemo za 20 godina razviti Alchajmerovu bolest”, rekao je dr Avidan.

Svoje mišljenje iznijela je i dr Heather Snyder, potpredsjednica Alzheimerove asocijacije medicinskih i naučnih operacija, koja je istakla da poremećaj spavanja može povećati rizik od Alzheimerove bolesti i demencije u kasnoj životnoj dobi.

Stručnjaci su saglasni da je potrebno još istraživanja da bi se shvatila veza između sna i demencije.

“Loš san može dovesti do anksioznosti, depresije, lošeg pamćenja i degenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i demencije. To se može dogoditi posebno ako je prisutan osnovni poremećaj spavanja ili nedostatak sna”, konstatovali su stručnjaci.

PROČITAJTE  Prepoznajete li se? Razlog zbog kojeg se neki ljudi ne bude na zvuk alarma