Ljekovita biljka koja tjera komarce iz dvorišta i poboljšava ukus jela

Ako tražite biljku koja će vas spasiti od dosadnih napasti – komaraca – nana je idealan izbor.

Prema grčkoj mitologiji Menta je bila nimfa koju je progonio pohotni Zevs, a njegova žena Hera ju je u nastupu ljubomore bacila na zemlju. Zevs se tada smilovao i pretvorio ju je u nanu. Od tog trenutka nan je simbol neuhvatljivosti, istine, piše Living.hr.

Nana je odlična začinska biljka koja se često koristi u kulinarstvu. Nana se može uzgajati u dvorištu, a voli duboko, humusno i vlažno tlo. Najbolje uspjeva na sunčanim i polusjenovitim mjestima.

Dovoljno je posaditi nekoliko sadnica, ona će se sama uskoro brzo proširiti. Upravo zato, ako je sadite uz druge vrste, joj treba ograničiti prostor kako ne bi „pregazila“ druge biljke.

Bere se pred samu cvatnju, što se događa u različita doba godine. Valja ju osušiti, ali na senivitom mjestu. Sušena nana čuva se u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mjestu od 9 do 12 meseci.

Nanu ne bi smjele da konzumiraju trudnice, dojilje, mala djeca, dojenčad, ljudi alergični na mentol i oni koji imaju problema sa želučanom kiselinom. Prevelike količine čaja od nane mogu izazvati proliv, grčeve, bol u mišićima, osip i pospanost. Eterično ulje ne smije doći u kontakt s očima.

PROČITAJTE  Liči na peršun: Savršena namirnica za čuvanje zdravlja