Ljekari upozoravaju: Ove navike mogu uzrokovati visok šećer u krvi

visok šećer u krvi jabuka ili kolač

Bez obzira na to bolujete li od dijabetesa ili preddijabetesa, od velike je važnosti održavati nivo šećera u krvi unutar normalnog raspona. Ako to ne učinite, moglo bi doći do strašnih posljedica u obliku vrlo ozbiljnih zdravstvenih komplikacija koje uzrokuje visok šećer u krvi, upozoravaju ljekari.

ako donosi Healthy Builders, svima je poznato da bismo se svi trebali kloniti hrane koja sadrži puno rafiniranog šećera i ugljikohidrata. Ali jeste li znali da postoje mnoge druge stvari koje mogu imati dramatičan utjecaj na nivo šećera u krvi osim konzumiranja određene hrane? Radi se o sljedećim stvarima:

stres

nedostatak sna

konzumacija umjetnih zaslađivača

pretjerivanje s unosom kafe

dehidracija.

Liječenje šećerne bolesti

Ciljevi liječenja šećerne bolesti su produženje životnog vijeka i povećanje kvalitete života oboljelih. U šećernoj bolesti to znači smanjenje smrtnosti i sprečavanje, odnosno odgađanje nastupa kroničnih komplikacija bolesti (ateroskleroze, retinopatije, nefropatije, neuropatije).

U liječenju šećerne bolesti postoji pet osnovnih načela:

uravnotežena prehrana

tjelesna aktivnost

edukacija bolesnika,

samokontrola glukoze u krvi,

lijekovi za liječenje šećerne bolesti.

Jedan od temelja liječenja šećerne bolesti je pravilna prehrana. Energetski unos određuje se prema poželjnoj tjelesnoj masi. Raspored unosa treba održavati bolesnikov način življenja, način davanja inzulina i okolnosti okoliša u kojem živi. Redovna tjelesna aktivnost ima veliki značaj u liječenju šećerne bolesti jer pospješuje cirkulaciju krvi, povećava potrošnju glukoze u mišićima, a povećava i broj receptora za korištenje glukoze u ćelijama. Također, smanjuje nivo masnoća u krvi i tako smanjuje nastanak ateroskleroze.

Edukacija bolesnika o samoj bolesti, važnosti pridržavanja pravilne prehrane i fizičke aktivnosti te načinu primjene terapije doprinosi boljoj motiviranosti pacijenta i uspješnijem liječenju. Bez redovne samokontrole glukoze u krvi nema dobre regulacije glukoze u krvi niti zadovoljavajućeg liječenja.

Tip 1

Tip 1 šećerne bolesti je bolest nedostatka hormona i liječi se nadomjesnom terapijom inzulinom, redovno intenziviranom konvencionalnom terapijom koja uključuje multiple preprandijalne injekcije inzulina kratkog djelovanja (prije doručka, ručka i večere) te dugodjelujući inzulin navečer. Nema pravila u dozi inzulina, prosječne su potrebe 0,5 do 1 j/kg/dan.

PROČITAJTE  Zaboravit ćete na sve tablete: Ovo je najbolje sredstvo za smirenje

Tip 2

Liječenje tipa 2 šećerne bolesti započinje se dijetom, tjelovježbom. Ako se ne postigne zadovoljavajuća regulacija glikemije, u terapiju se uvodi metformin. Ako uz sam metformin nakon 3-6 mjeseci nije postignut cilj, dodaje se lijek iz druge grupe. Ako i nakon sljedećih 3-6 mjeseci nije postignut cilj, dodaje se dodatni lijek ili inzulin. Cilj glukoregulacije u idealnom slučaju je HbA1c 6,5 %. Od velike je važnosti naglasiti individualni pristup u liječenju s obzirom na dob bolesnika i komplikacije dijabetesa.