Ljekar pojasnio zašto bebe ostanu bez zraka od plakanja

zašto bebe ostanu bez zraka od plakanja mama drži bebu koja plače

Viralni TikTok video u kojem uplakana beba ostaje bez daha zabrinuo je mnoge. Odrasla osoba drži malo dijete kojem su otvorena usta i djeluje smrznuto. Na trenutak je prestalo disati. “Ovako izgleda zadržavanje daha”, kaže dr. Fayez Ajib. On je na primjeru tog videa pojasnio zašto bebe ostanu bez zraka od plakanja. Objasnio je i zašto je ova pojava relativno česta kod djece u dobi od 6 do 18 mjeseci.

Kao refleks

“To je nešto poput refleksa, obično je odgovor na neki događaj koji je naljutio ili zaprepastio dijete”, kaže.

Prema dr. Ajibu, zadržavanje daha ne događa se namjerno i epizode obično traju jednu minutu. Ponekad se zbog njih beba onesvijesti.

“To je zastrašujuće iskustvo, ali zadržavanje daha obično ne uzrokuje dugotrajnu štetu niti ima bilo kakve štetne učinke na mozak”, dodao je.

Budući da savjeti na TikToku i internetu općenito ponekad nisu vjerodostojni, pedijatrica Betty Choi za časopis Parents potvrđuje da su riječi ovog ljekara tačne.

Vrhunac oko druge godine

“Nakon minute do dvije djeca se vraćaju u svoje normalno stanje. Zadržavanje daha uobičajeno je kod djece stare od 6 do 18 mjeseci, dostiže vrhunac oko druge godine, a obično prestaje nakon pete godine”, napomenula je.

Prema Choi, tokom ovakvih epizoda roditelji trebaju provjeriti nalazi li se u ustima njihove djece nešto čime bi se mogla ugušiti.

“Pažljivo položite dijete na ravnu površinu i pokušajte ostati mirni. Ponekad može pomoći puhanje zraka u lice ili stavljanje hladnog peškira na čelo. Nakon epizode o njoj treba obavijestiti pedijatra, koji će vam pomoći da odredite treba li dijete daljnju procjenu”, poručila je.

PROČITAJTE  Ojačajte imunitet svog djeteta: Vitamini za zimu