Limunove sjemenke riznice zdravlja? Koliko ih smijete pojesti i koje prednosti donose

limunove sjemenke izrezani limun sjemenke u zdjelici crna podloga

Limun je vrlo koristan i dobar za naše zdravlje, a razlog tome je prvenstveno vitamin C kojim obiluje. Ipak, manje je poznato da su i limunove sjemenke prava riznica zdravlja.

Naime, sjemenke limuna možete konzumirati tako da ih sameljete, prokuhate u vodi i tu tekućinu popijete. Osim toga, postoji i pasta od košpica limuna, koja je izvrstan dodatak jelima. Imajte na umu da nije preporučen unos više od tri sjemenke limuna u organizam dnevno i da ih, ako ih ne sameljete prije jela, vjerovatno nećete ni probaviti.

Kao i sam limun, njegove sjemenke pune su vitamina C i dobar su izvor limonoida i flavonoida. Ako vam konzumiranje ovih sjemenki pređe u naviku, svom tijelu ćete osigurati važne antioksidanse. Time smanjujete rizik od oksidativnog stresa, ali i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i drugih.

Analgetsko djelovanje

Sjemenke limuna moguće je i pretvoriti u kvalitetno ulje – koje je sjajan prirodan analgetik. Naime, ulje sjemenki limuna navodno ima pozitivan učinak na dijelove mozga koji su povezani s receptorima boli. To osigurava analgetski učinak.

Stvaranje kolagena

Starenje kože rezultat je smanjenja proizvodnje kolagena. Najbolji način za usporavanje starenja kože je povećani unos vitamina C, koji osim što štiti kožu od različitih negativnih čimbenika – također omogućuje tijelu da sintetizira kolagen.

Infekcije

Ekstrakt sjemenki limuna može biti dobar saveznik u prevenciji i liječenju raznih infekcija. Utvrđeno je da sastojci u limunovoj kori mogu smanjuju rizik od prekomjernog rasta kandide, poznate gljivice kvasca koja prevelikim rastom može učiniti veliku štetu.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju

Na tržištu su dostupni razni preparati koji svojim djelovanjem pomažu funkciji mozga. Među njima je i ulje sjemenki limuna, koje je jako korisno za pamćenje i koncentraciju, a navodno i u poboljšanju raspoloženja – zbog pozitivnog djelovanja na dopaminske i serotoninske receptore.

PROČITAJTE  Za toplu vodu i limun svi znamo. Ali, šta se desi kada limunu dodate peršun

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime