Liči na peršun: Savršena namirnica za čuvanje zdravlja

Iako se često zamijeni za peršun, paštrnjak je biljka, uglavnom korištena kao začinska, koja ima mnoga druga blagotvorna svojstva.

Riječ je o dvogodišnjoj biljci koja je itekako bogata eteričnim uljima, mineralima, vlaknima te raznim vitaminima kao što su B, C i E. Međutim, od svega navedenog, paštrnjak se najviše koristi kao bogat izvor kalijuma što ga čini savršenom namirnicom za čuvanje zdravlja, posebno kada je u pitanju zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega.

Jedno od najpoznatijih svojstava ove biljke je diuretičko. Naime, kao takav i te kako dobro služi za izbacivanje viška vode iz tijela. Osim toga, blagotvorno djeluje i kod: reguliranja krvnog pritiska, zdravlja krvnih sudova, liječenja grčeva u stomaku, zdravlja srca, povišene tjelesne temperature, probavnih tegoba, prenose Nezavisne.

Paštrnjak je moguće koristiti u cjelosti – od listova do korijena. Najčešće se koriste njegovi korijeni koje može dodati u razne čorbe ili variva na isti način na koji dodajete i mrkvu. Listove, s druge strane, možete koristiti kao začinsko bilje baš kao što koristite i biljku veoma sličnu paštrnjaku – peršun.

Kada je riječ o čuvanju paštrnjaka, čuvajte ga u frižideru u plastičnoj kesi iz koje je prethodno istisnut sav zrak.

Osim toga, trebali biste biti pažljivi s njim jer sadrži mnogo eteričnih ulja koji mogu izazvati alergijske reakcije. Stoga, obavezno operite ruke nakon što ste dirali paštrnjak.

PROČITAJTE  Kako inzulin utječe na hormone i sindrom policističnih jajnika