Lažni pomfrit popravlja pamćenje, štiti tijelo, ima više vlakana od mrkve, a kalija kao banana

više vlakana pomfrit od pastrnjaka na bijelom tanjiru bijela podloga

U poređenju sa srodnom mrkvom, pastrnjak sadrži dvostruko više vlakana i ima osebujan slatkasto-orašasti okus. Zanimljivo je da se u doba prije nego što je šećer postao široko dostupan upravo ova korjenasta biljka koristila za zaslađivanje raznih jela.

Vrijedni sastojci

Pastrnjak ima gotovo jednaku količinu kalija kao banana i popriličnu količinu drugih važnih nutrijenata, uključujući vitamin C, folate i mangan, koji ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi i moždanih funkcija. Sadrži i vitamine K i E, tiamin, vitamin B6, magnezij, fosfor i cink te vrijedne antioksidanse među kojima se ističu poliacetileni, za koje je australsko istraživanje iz 2005., objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, dokazalo da imaju antikancerogeni učinak.

Većina korjenastog povrća, uključujući i kod nas nepravedno zanemareni pastrnjak, u sezoni je tokom cijele zime pa sve do ranog proljeća. To je pravo vrijeme da ga što češće koristite u pripremi jela. Možete ga koristiti za pripremu juha i umaka ili ga peći u pećnici, a odličan je i kuhan pa ispasiran. U toj varijanti može poslužiti kao dobrodošla zamjena za pire od krompira. Pire će biti jednako pjenast zahvaljujući udjelu škroba. No, imat će niži glikemijski indeks, više vlakana te manje kalorija i nov i zanimljiv okus.

Za pomfrit

Pastrnjak možete upotrijebiti i za pripremu lažnog pomfrita. Imat će bogatu, orašastu aromu pomalo nalik na karamel. Odlično će se slagati sa zimskim umacima i varivima. Narežite ga na prutiće, poprskajte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pecite 20 do 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 230 stepeni dok ne omekša i postane hrskav na rubovima. Na kraju ga možete posuti svježim začinskim biljem. Prilog za prste polizati.

PROČITAJTE  Evo koju hranu ne trebate čuvati u vratima frižidera