Kupine sadrže velike količine vitamina C, a malobrojni ih jedu. To je velika šteta

Kupine, kraljice kasnog ljeta, iznimno su korisne za zdravlje. Poznato je da su izvrstan saveznik protiv žeđi i da sadrže goleme količine vitamina C. Nažalost, ovo vrijedno voće mnogima je potpuna nepoznanica ili ga nikad nisu ni probali.

Kupine su rasprostranjene u cijeloj Evropi, a posebno su poznate po visokom sadržaju vitamina A, minerala i voćne kiseline. Može ih se pronaći na južnim padinama ili šumskim rubovima, ukratko, gdje god ima dovoljno sunca koje im je nužno za rast.

Sok od kupine

Prvi plodovi kupina dozrijevaju u julu, ali mogu se brati sve do septembra. Voće je pogodno za neposrednu upotrebu, ali mogu se spremiti u zamrzivač ili čuvati u frižideru nekoliko dana.

Od ovih crnih ljepotica možete napraviti kupinovo vino, neodoljive slatkiše, izvrstan džem, ili ih skuhati u kompot. Sok od kupine poznat je kao odličan lijek za crijevne ili želučane tegobe, kao i za probleme s mokrenjem.

Izbojci ove biljke se u proljeće koriste kao dodatak salatama u malim količinama ili kuhaju kao prilog raznim jelima, a osušeni se mogu koristiti za pripremu čaja jer su iznimno bogati flavonoidima i polifenolima.

Kupine spadaju u top 10 namirnica najbogatijih antioksidansima koji štite organizam od raznih virusa, a time i od određenih bolesti.

Samo jedna šalica kupina, od oko 15 bobica, sadrži čak 30 mg vitamina C te gotovo 1 mg mangana, što zadovoljava čak 50 posto dnevnih potreba za ovim važnim nutrijentima. Osim toga obiluju i vitaminom K, koji je izuzetno važan za zdravlje srca i kostiju. Svoju tamnu boju mogu zahvaliti antocijaninima, moćnim antikancerogenim spojevima.

Hrane mozak

Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zašto bi svakako u ovim vrućim danima trebali nabrati kupine i konzumirati ih bilo sirove ili u nekom drugom obliku.

PROČITAJTE  Pokazatelji da vam fali vitamina

Kupine se smatraju “hranom za mozak“. Osobito korisno djeluju na kratkotrajno pamćenje, a zahvaljujući visokoj dozi mangana, pridonose jačanju električnih impulsa u moždanim sinapsama. Novije studije su pokazala da se njihovom redovitom konzumacijom značajno smanjuje rizik od degenerativnih promjena na mozgu.

Obiluju polifenolima antocijaninima, za koje je utvrđeno da sprečava mutacije u stanicama i time štite od malignih bolesti.

Obiluju i vitaminom K koji je ključan za zdravlje srca i cijelog kardiovaskularnog sistema jer sprečava nakupljanje plaka i otvrdnjavanje arterija.

Redovitom konzumacijom kupina znatno se smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni pritisak. Vitamin K povoljno djeluje i na ravnotežu hormona, čime se regulira menstruacijski ciklus te ublažavaju bolovi i grčevi.

Upalni procesi jedan su od glavnih okidača za većinu teških i kroničnih bolesti. Zbog visokog sadržaja polifenola i drugih snažnih antioksidansa kupine djeluju protiv slobodnih radikala i tako štite stanice od oksidativnih oštećenja.

Kupine također ublažavaju preobilna menstrualna krvarenja, pa su stoga idealna pomoć ženama koje pate od menoragije.

Antocijanini kojima su kupine bogate pružaju keratinocitima u koži zaštitu od UV oštećenja.

Keratinociti su stanice koje u epidermi stvaraju zaštitni sloj od UV zračenja i neprestano ga obnavljaju. Zahvaljujući obilju vitamina C, kupine potiču stvaranje kolagena i pomažu suhoj koži da sačuva elastičnost i lijep i zdrav izgled.