Kroasani! Svima uspijevaju, tope se u ustima, a oduzmu 30 minuta

Volite kroasane i ne znate kako ih napraviti, a da budu ukusni i brzo gotovi. Donosimo kratki recept koji vam neće oduzeti mnogo vremena, a rezultat će biti sjajan. 

Sastojci za četiri osobe:

900 g brašna 

225 ml mlećenice ili jogurta (sobne temperature)

300 ml toplog mlijeka

10 g suhog kvasca

300 g maslaca

1 do 2 kašičice soli

2 jajeta

1 kašičica šećera

6 kašika otopljenog maslaca

1 kašičica praška za pecivo sjemenke po ukusu

1 jaje – za premazivanje

Priprema:

Zagrijte mlijeko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suhi kvasac i kašiku brašna, sve to dobro sjedinite i ostaviti na stranu da naraste.

 Brašno sastavite zajedno s praškom za pecivo i solju u dublju zdjelu za miješenje i napraviti malo udubljenje, gdje ćete dodati otopljen maslac, umućena jaja, ostatak toplog mlijeka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac, piše Recepti i ideje.

 Sve dobro sjedinite dok se ne počne odvajati od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umjesiti tijesto dok ne dobijete glatku i elastičnu smjesu.

Vratiti u zdjelu, pokriti s providnom folijom i ostaviti da se tijesto udvostruči, oko sat vremena. Naraslo tijesto isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premijesiti. Promiješeno tijesto podijeliti na 12 malih jufikica.

Svaku jufkicu s vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufikice staviti na čisti stolnjak.

 Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter, preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter.

Tako uraditi i sa ostale jufkice, svaki put podviti malo krajeve. 

Kroasane možete premazati po želji, poenta je da ne napravite pogrešku prilikom kreiranja smjese. 

Na kraju kad sve završite, premažite kroasane umućenim jajetom, pospite sjemenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.

PROČITAJTE  Štrudla od jabuka: Poslastica koja miriše na djetinjstvo

Prohladiti i poslužiti s džemom, nutelom, sirom uz čašu mlijeka, kave ili jogurta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime