U moru kompliciranih recepata za slastice kojima bismo mogli razveseliti ukućane (i sebe!) naišli smo jednostavan recept za kolač s grizom i kokosom koji će vas oduševiti. Umjesto klasičnog biskvita, dno čine keksi namočeni u mlijeko i rum, a žućkasta krema od mlijeka, šećera, griza, jaja i maslaca okusom podsjeća na kremšnite. Za kraj potrebno je u tankom sloju namazati šlag i posuti kokosom i uživati u rapsodiji okusa
Kolač se ne peče pa će ga s lakoćom pripremiti i početnici u kuhinji koji se ranije nisu susreli s pripremom slastica. Ako vam uskoro stižu gosti na druženje ili se nekome u vašoj obitelji bliži rođendan, gledajte na ovaj recept kao na spas u pravi čas!
Sastojci za biskvit:
1 red Petite Beurre keksa
2 dl mlijeka za namakanje
2 kašike ruma
Za kremu:
2 l mlijeka
2,5 šolje šećera (šolja od 2 dl)
2 šolje griza (šolja od 2 dl)
2 jaja
2/3 maslaca
3 vanilin šećera
1 cijeđeni limun
Za završni sloj:
0,5 l vrhnja za šlag
kokos
Priprema:
1. U lončiću zagrijte mlijeko (ne smije biti vruće) i dodajte rum.
2. Pripremite pleh veličine 37 x 30 centimetara. Umočite svaki keks u mlijeko pa stavite u pleh. Potrebno je dno pleha kompletno obložiti keksom. Nemojte kekse dugo držati u mlijeku jer će se raspasti. Dovoljno je samo umočiti ih na sekundu i izvaditi van.
3. U velikom loncu zakuhajte mlijeko. Kad vidite da je mlijeko dovoljno vruće (ne smije provriti), dodajte šećer i griz i kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
4. U vruću kremu dodajte jaja, maslac, vanilin šećer i sok limuna i sve dobro promiješajte.
5. Kremu prelijte preko keksa i zagladite pomoću špatule.
6. Kad se kolač ohladi izmiksajte slatko vrhnje u šlag i njime premažite kolač u tankom sloju.
7. Na samom kraju posipajte kolač kokosom i pustite ga da se hladi u frižideru nekoliko sati ili najbolje preko noći.