Kratak dah i lupanje srca su znaci anemije!

Željezo je od ključnog značaja za proizvodnju hemoglobina, koji pomaže crvenim krvnim zrncima da snabdijevaju tijelo kiseonikom. Nedostatak željeza dovodi do anemije, od koje najčešće pate žene.

Ovaj problem može da se prepozna po različitim tegobama, kao što su umor, bljedilo, ali i mnoge druge zdravstvene tegobe.

#1 Kondicija

Ako se brzo zadišete i nekada naprasno ostanete bez vazduha, čak i ako mirujete, to je znak da nemate dovoljno željeza u organizmu.

#2 Iscrpljenost

Ako ste stalno umorni i osjećate da nemate dovoljno snage da bilo koji posao obavite do kraja, obavezno provjerite krvnu sliku, jer možda patite od nedostatka željeza.

#3 Krvarenje

Ako žena ima obilnu menstruaciju, to je jedan od znakova da pati od anemije. To je onda “začaran krug”, pošto krvarite obilno jer ste anemični, dok istovremeno ostajete anemični jer gubite mnogo krvi.

#4 Ako ste vegeterijanac

Ako ste se odlučili za to da budete vegeterijanac, u svoju ishranu morate na neki način da unesete i željezo. Uzmite dodatne vitamine koji mogu da zamijene meso ili mliječne proizvode.

#5 Opadanje kose

Ako vam kosa opada više nego što ste navikli i to ne prestaje već izvjesno vrijeme, obavezno provjerite krvnu sliku.

#6 Glavobolje

Ako imate česte glavobolje, one mogu biti posljedica nedostatka kiseonika, uslovljenog manjkom željeza.

#7 Tahikardija

Kada ostanete bez vazduha, dešava se da vam srce zalupa tako glasno da imate utisak da ga svi čuju. Ovo je znak da vjerovatno već duže vrijeme patite od anemije i srce se muči pokušavajući da pumpa krv, koje nema dovoljno.

#8 Blijed jezik

Ako vam je jezik bolan, blijed i gladak, moguće je da imate problem sa nedostatkom željeza. Posavjetujte se sa ljekarom.

PROČITAJTE  Ima 90 posto manje kalorija od običnog šećera i idealan je za one koji pokušavaju smršavjeti