Koža beba jako je osjetljiva. Kako je njegovati?

Koža kod beba je jako osjetljiva
Kožu beba treba intenzivno njegovati

Vanjska hladnoća i suh zrak u unutrašnjem prostoru veliki su izazov i za kožu odrasle osobe, a posebno za djecu. Njega kože važna je kako bi se održavala zdravom i otpornom. Koža je naš najveći organ i trebamo je njegovati.

S dolaskom hladnijeg vremena i uz isušujuć zrak u zatvorenom prostoru, potrebno je više obratiti pažnju na njegu kože. Pogotovo male djece.  

“Koža novorođenih beba, a posebno onih koji su na svijet došli prije termina, nezrela je, osjetljiva i zahtijeva posebnu njegu. Emolijentnim djelovanjem krema, štiti se i preventira isušivanje i istovremeno omogućava sazrijevanje hidrolipidnog sloja i normalne arhitektonike kože”, objasnila je pedijatrica dr. med. Diana Puževski. 

Temperatura u stanu idealna za djecu je 21 stepen preko dana za boraviti, 19 stepeni u spavaćoj sobi i 23 stepena u kupatilu. To će djeci najbolje odgovarati.

U zimskim mjesecima vrlo je važna odgovarajuća njega lica i šaka. Djelovanjem hladnog zraka i vjetra s jedne strane i suhog zraka u grijanim prostorima s druge strane, koža ovih izloženih dijelova postaje izrazito suha.

Zimska njega suhe kože lica temelji se na primjeni masnijih krema. Oni bi trebale sadržavati linolnu kiselinu, glicerol, ureu, laktate, omega masne kiseline. Kod vrlo osjetljive kože lica preporučuje se kod umivanja tekuću vodu zamijeniti termalnom vodom ili čajem lipe sobne temperature. U njezi šaka je uz primjenu istovjetnih krema važno i nošenje pamučnih (nikako vunenih) rukavica.

PROČITAJTE  Najlakši i najbrži način da vam parfem traje što duže