Korisni savjeti za dobru probavu

Nadimanje, kruljenje, grčevi u stomaku… Da, sigurno ste svi barem jednom u životu osjetili simptome poput ovih i pomislili šta se dešava. Najčešće razlog leži u načinu vaše ishrane, zato vam donosimo nekoliko korisnih savjeta kako da ugodite svojoj probavi i riješite se tegoba.

Nemojte jesti jako kasno.

Većina doktora preporučuje da se posljednji obrok u danu pojede dva-tri sata prije lijeganja u krevet.

Jedite u opuštajućoj atmosferi.

Uglavnom obroke jedete (progutate) s nogu, na poslu, zureći u ekran? Hm, a da to promijenite? Jedenje u stresnoj atmosferi može vam načiniti štetu jer previše adrenalina u krvotoku znači i sporiju probavu. Ako ste pod stresom i to nema veze s okolinom, izbjegavajte preobilne obroke – radije češće jedite manje, u redovnim razmacima tokom dana.

Izbjegavajte voće nakon obroka.

Možda se čini da je voće toliko zdravo da ga je dobro jesti bilo kad i u bilo kojoj kombinaciji, ali nije tako. Treba ga izbjegavati s mliječnim proizvodima (nadimanje), a ako ga pojedete nakon većeg obroka, može izazvati zatvor.

Dobro prožvaćite hranu.

Polagano žvakanje povećava lučenje probavnih enzima u ustima pa će se vaša probava ubrzati i poboljšati.

Nemojte se oslanjati samo na prehranu.

Za zdravlje svog probavnog trakta, osim što ćete slijediti ova pravila i birati zdrave namirnice, vježbajte i krećite se. Vježba pokreće i ubrzava probavu, ubrzava i cirkulaciju prema svim vašim organima i jača stijenke crijeva.

PROČITAJTE  Koji su to simptomi zavisnosti od hrane