Korisni savjeti: Prirodno sredstvo protiv vlage, zaboravite na plijesan i gljivice

Vlaga je ključna za zdravlje respiratornog sistema, u što se možemo uvjeriti zbog bolova u grlu uslijed suhog zraka. Ipak, previše vlage nije poželjno te može rezultirati raznim zdravstvenim problemima. U nastavku donosimo kako se prirodnim putem riješiti viška vlage u vašem prostoru.

S vlagom se najviše susrećemo u vijestima ili na meteorološkim obavijestima o postotku vlage u zraku. Tokom ljetnih mjeseci ili kišnih razdoblja postotak vlage je mnogo veći u odnosu na zimu. Razlog tome je i sposobnost zraka da zadržava vlagu odnosno vodu.

Topao zrak ima veću sposobnost za zadržavanje vlage, samim time i što tokom toplih mjeseci vodene površine isparavaju. Hladan zrak tokom zime nema tu mogućnost i upravo iz tog razloga dolazi do mnogih zaraza mikrobama.

Vlaga u zraku ne predstavlja nam veliki problem, ali problem vlage u životnom prostoru potrebno je što prije riješiti. Prije svega, vlaga povlači problem gljivica i plijesni što nikako nije dobro za zdravlje. Konstantno udisanje vlage također može uzrokovati ozbiljne respiratorne probleme.

plijesan

Vlažna područja i prostorije privlače gljivice, a njih najlakše možemo primijetiti u kupatilu, podrumima, prizemnim prostorijama u objektima s lošim temeljima, bazenima te kućama i zgradama uz more.

Vanjske naznake za prisustvo vlage su otpadanje fasade i mrlje od vlage, dok će se (posebno u starim građevinama) osjetiti karakterističan neugodan miris vlage i plijesni.

Prirodna rješenja protiv vlage (sredstvo protiv gljivica i plijesni na zidu)

Protiv vlage najbolje je boriti se isušivanjem prostora odnosno dehidratorima i prozračivanjem kada je postotak vlage u zraku malen, a temperature su više. U prostorima u kojima osjećate bol u plućima pri udisanju potrebno je dobro izvući vlagu prije trajnog boravka te osigurati dobru izolaciju.

Plijesan za zidovima ili podovima je potrebno odmah ukloniti kako biste izbjegli širenje toksičnih spora štetnih po naše zdravlje. Osim toga, plijesan može biti u nekoliko boja: crnoj, bijeloj, narančastoj, zelenoj ili crvenoj.

Gljivice na zidovima – recept:

  • Eterično ulje čajevca – 20 ili više kapi u 200 ml vode i bočicom na raspršivanje može pomoći ukloniti plijesan. Pošpricajte područje i ostavite da se osuši te tretirajte po potrebi.
  • Eterično ulje eukaliptusa – poput postupka s uljem čajevca, ugodan miris i antigfungalna svojstva mogla bi vam pomoći ukloniti plijesan i gljivice.
  • Alkoholni ili jabučni ocat – pomiješati ocat i vodu u omjeru 1:4 i tretirati područje, a zatim ostaviti da se osuši te ponavljati. Preporučujemo alkoholni ocat zbog mirisa.
  • Kamena sol – ova sol nešto je više obrađena od uobičajene kuhinjske soli i dobro privlači vlagu na sebe. Izbušite jednu kantu s nekoliko rupa pomoću bušilice te izbušenu kantu stavite u drugu netaknutu kantu. Uspite sol i ostavite kante u prostorijama u kojima želite smanjiti vlagu, a kada se na dnu neizbušene kante skupi voda, prospite ju i mijenjajte sol po potrebi.
  • Alkohol – prirodan, ali opasniji način o kojemu više čitajte u sljedećim odlomcima.
  • Soda bikarbona – u kombinaciji s jednakim omjerima vode i octa, više u nastavku.
PROČITAJTE  Trik kako otčepiti odvod za tri sekunde

plijesan na zidu

Plijesan na zidu alkohol 

Kao što smo napomenuli i prethodnom odlomku, alkohol također može biti koristan pri uklanjanju neželjenih gljivica i plijesni sa zidova. Zbog mirisa alkohola preporučuje se korištenje i antifungalnog eteričnog ulja eukaliptusa ili čajevca za 2u1 djelovanje.

dvije šoljice vode pomiješajte 1 čajnu žličicu metilnog alkohola i 1 čajnu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa ili čajevca. Stavite mješavinu u bočicu za rapršivanje, poprskajte po zahvaćenim zidovima ili podovima te ostavite da se osuši.

OPREZ: metilni alkohol je otrovan za udisanje, stoga obavezno nosite masku ili prekrijte usta/spriječite udisanje. Mješavinu pripremite u prozračnoj prostoriji i nakon tretiranja zidova ne ulazite u prostorije dok se u potpunosti ne prozrače.

Soda bikarbona protiv vlage 

Soda bikarbona je najpoznatije prirodno sredstvo za čišćenje, uklanjanje neugodnih mirisa, ali i mnoge druge tegobe poput gljivica na stopalima.

sol plijesan

Kako biste sodom bikarbonom djelotvorno uklonili plijesan i gljivice, preporučuje se napraviti pastu od mješavine sode bikarbone i octa (ili pola-pola octa i vode). Koristite alkoholni ocat ukoliko vam miris jabučnog octa ne odgovara ili ne želite da se odviše zadržava u prostorijama jer alkoholni nema miris.

Pastu nanesite na zidove zahvaćene s plijesni i ostavite da se osuši. Ne brinite se ako se mješavina zapjeni, to je normalna reakcija kiselog octa i lužnate sode bikarbone. Smjesu nakon sušenja sastružite i ponavljajte postupak dok ne uklonite problem.

Sredstvo protiv plijesni u kupatilu 

Kupatilo je prostor koji je najčešće zahvaćen gljivicama, a možemo ih primijetiti u uglovima plafona ili u fugama između pločica. Uobičajena boja plijesni je crna, no može biti i bijele, zelene, crvene ili narančaste boje.

Kupatilo je potrebno dobro prozračivati nakon svakog tuširanja ili kupanja. Ukoliko nemate prozore u kupaonici, ugradite ventilaciju koja će izvlačiti vlažan i topao zrak. Također, brišite zidove i rubove kade nakon kupanja ili tuširanja kako voda ne bi ostajala u fugama.

PROČITAJTE  Ako nemate dovoljno mjesta na žici za veš ovaj trik će vam pomoći

Ukoliko niti jedan od prethodnih recepata ne donese željene rezultate, uvijek možete pokušati s jačim sredstvima koja nažalost sadrže agresivnije hemikalije. Početnu plijesan na zidu Domestos će lako ukloniti, a djelotvorni su i proizvodi na bazi hlora.

plijesan kupaonica

Imajte na umu da takve proizvode nije poželjno udisati već je potrebno spriječiti kontakt proizvoda na bazi hlora s drugim sredstvima za čišćenje uslijed mogućnosti otpuštanja toksičnih plinova. Koristite samo sredstvo s hlorom i običnu vodu za sigurno korištenje.

Boja za zidove protiv plijesni

Na tržištu postoje i boje za zidove te impregnacijski slojevi protiv plijesni, odnosno gljivica. Pronaći ih možete najčešće u centrima za uređivanje doma poput Bauhausa, Peveca, BauWelta i sl.

Preporučuje se ipak u potpunosti ukloniti plijesan te riješiti problem vlage, a tek onda u svrhu prevencije koristiti boje ili impregnacijske slojeve za zidove. U suprotnom biste mogli samo prikriti problem i pustiti da se gljivice razvijaju dulje nego je poželjno.