Korijen koji liječi: Evo zašto ćete već danas početi konzumirati đumbir

Naravno da postoji čitav niz začina i napitaka koji posjeduju brojna ljekovita svojstva, ali nije teško da se đumbir izdvoji među njima kao vodeći.

Đumbir je sjajnog okusa, a možete da ga konzumirate praktično kako god želite, u čaju, soku, salati i najbolje je što svoje benefite ne gubi ni tokom kuhanja.

Razlog zbog kojeg je đumbir tako dobar za organizam jeste supstanca pod nazivom đumbirol koja je odgovorna za antiupalne procese, što znači da može da utječe na smanjenje bola.

U pitanju je antioksidant koji neutrališe štetnost slobodnih radikala u tijelu, što na duge staze može značajno da smanji rizik od dobijanja raka.

Ukoliko redovno konzumirate đumbir ovo su neke od njegovih najvažnijih benefita:

1. Utječe na smanjenje stomačne kiseline

Stomačna kiselina može biti posljedica određene namirnice koju ste konzumirali, a možete jednostavno i da imate osjetljiv želudac, te da se često mučite sa ovim neprijatnim osjećajem koji se pojavljuje mahom nakon konzumacije obroka.

Jedna od aktivnih supstanci koje sadrži đumbir, dio je lijekova koji se bore protiv neprijatnog osjećaja uzorkovanog povišenim pH stomačne kiseline.

2. Smanjuje upale svih vrsta

Upale u tijelu nastaju kao posljedica odbrambenog mehanizma našeg organizma, na taj način smanjuje se mogućnost oštećenja ostalih delova tijela.

Đumbir može da pomogne ukoliko ga konzumirate redovno, a iz istog razloga odličan je za saniranje povreda svih vrsta, kao i brži oporavak.

3. Prevencija raka

Brojna istraživanja pokazala su da djelovanje enzima iz đumbira može da ubije više ćelija raka jajnika, nego što su to u stanju hemoterpaije.

Đumbir također sprečava upale crijeva što je također značajno u borbi protiv raka.

PROČITAJTE  Šta možete očekivati ako svaki dan napravite plank

4. Pomaže kod glavobolje

Studije su dokazale da redovno konzumiranje đumbira može dugotrajno da utječe na pojavu glavobolje, kao i njeno brzo otklanjanje ili značajno slabije djelovanje.

Dakle, utječe čak i na pojavu, odnosno slabljenje migrene.

5. Gubitak kilograma

Ukoliko vodite računa o tome šta jedete, pa čak u isto vrijeme i vježbate, ali kilogrami se i dalje nakupljaju, sasvim je izvjesno da imate problema sa usporenim metabolizmom, a đumbir je tu da ga ubrza i riješi ovaj problem, koji je i te kako značajan za optimalno održavanje tjelesne težine.