Jedete li samo pulpu, a koru bacate, griješite. Definitivno niste svjesni dobrobiti narandžine kore. A što kad bismo vam rekli da je kora narandže zapravo najzdraviji dio cijelog ploda? Iznenađeni ste, zar ne? Pročitajte i uvjerite se sami da može čak poboljšati i zdravlje pluća.
Neka istraživanja sugeriraju da je kora narandže zapravo najzdraviji dio ploda. Koliko god to možda zvučalo neobično, studije su pokazale da je kora bogata flavonoidima i nekim drugim važnim fitohemikalijama koje imaju brojne dobrobiti za zdravlje. Kako biste dobili sliku, evo primjera: dok meso narandže sadrži oko 71 miligram vitamina C, kora sadrži čak 136 miligrama. Kora također obiluje bakrom, kalcijem, magnezijem, folnom kiselinom, vitaminom A te vitaminima B grupe, kao i prehrambenim vlaknima. Svi ti nutrijenti doprinose ljudskom zdravlju na razne načine.
Sprečava rak
Prema rezultatima istraživanja, flavonoidi u narandžinoj kori blokiraju protein (RLIP76) koji se povezuje s rakom. Uz to, kora sadrži i tvar koja se naziva limonen, a koja može smanjiti rizik za razvoj raka. Neka druga istraživanja spominju izuzetnu učinkovitost kore citrusa u sprečavanju kanceroznih aktivnosti općenito.
Poboljšava zdravlje pluća
Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, kora narandže jača imunitet i može poboljšati zdravlej pluća, štiteći ih od infekcije. Kora može pomoći i u iskašljavanju sluzi i čišćenju pluća, dok snažniji imunitet djeluje kao prevencija za bolesti poput prehlade i gripe.
Pomaže u liječenju dijabetesa
Kora je bogata pektinom, vlaknom za koje se zna da regulira razinu šećera u krvi, a to sasvim sigurno može biti od koristi oboljelima od dijabetesa. Istraživanja su pokazala i da terapija ekstraktom narančine kore može pomoći u prevenciji dijabetičke neuropatije. A tu je i već spomenuti protein RLIP76, čija eliminacija iz sustava sprečava razvoj dijabetesa, a upravo to je ono što čini narančina kora. Glikemijski indeks ploda je samo 5, a to znači da narančina kora izaziva vrlo malo povišenje šećera u krvi.
Jača srce
Narandžina kora obiluje flavonoidom hesperdinom, za koji je dokazano da snižava razinu kolesterola i krvni pritisak. Narandžina kora ima i protuupalna svojstva, a s obzirom na činjenicu da je bolest srca uzrokovana upalom, kora i u tom smislu može biti od pomoći. Sadrži i polimetoksilirane flavone, tvari koje snižavaju vrijednosti kolesterola uspješnije od nekih lijekova koji se dobivaju na recept.
Pomaže u mršavljenju
Narandže sadrže malo kalorija i to je jedan od razloga zašto su dobrodošle u bilo kojoj dijetnoj prehrani. Uz to, obiluju prehrambenim vlaknima koja drže pod kontrolom apetit i sprečavaju prejedanje. Treba dodati i da vitamin C kojim kora obiluje pomaže u sagorijevanju masti.
Jača zdravlje očiju
Iako o tome ima manje informacija, neki izvori tvrde da tvari poput limonena, dekanala i citrala iz narančine kore mogu pomoći u jačanju zdravlja očiju. Imaju protuupalna svojstva koja smanjuju ili sprečavaju infekcije te poboljšavaju vid.
Poboljšava zdravlje probavnog sistema
Vlakna u kori ploda narandže pomažu u probavi i pospješuju redovno pražnjenje. Istraživanja pokazuju i da se kora citrusnog voća općenito od davnina koristila za liječenje bolesti i tegoba probavnog sistema.
Pomaže protiv upala
Jedno istraživanje pokazalo je da kora narandže ima izuzetna protuupalna svojstva, a i ostala kasnija istraživanja su to potvrdila dokazavši da kora može suzbiti upalu na sličan način kao protuupalni lijek indometacin. I flavonoidi iz narančine kore pomažu u liječenju upala.
Štiti zube
Zahvaljujući antibakterijskim svojstvima koja posjeduje, narandžina kora može štiti od karijesa. Osim toga, uz pomoć nje možete i izbijeliti zube. Limonen iz kore naranče djeluje kao prirodno otapalo te pomaže da izbijelite zube na prirodan način.
Koži daje sjaj
Kora narandže smatra se pravim eliksirom za kožu s obzirom na to da pomaže u uklanjanju mitesera, odumrlih stanica, akna i crvenila. Uz to, i posvjetljuje kožu lica. Za još veći sjaj, možete dodati i malo mlijeka ili surutke.