Kora bagrema je otrovna, ali je cvijet pravo blago

Cvijet bagrema je odličan za naše zdravlje, a cvjeta od aprila do kraja maja, te je sad idealno vrijeme da uberete nekoliko dragocjenih cvjetova.

Bagrem u cvjetu sadrži vitamin C, eterično ulje, šećer, smolu i tanine, a u sjemenkama proteine, ugljene hidrate, vitamineA, B1, B2, B6, C, kao i magnezijum, fosfor, gvožđe, cink.

Efikasan je kod virusa, grčeva, kožnih oboljenja, ali i za snižavanje temperature, a radi i kao diuretik.

Njegove cvjetove možete koristiti i u ishrani ukoliko imate problem s opstipacijom ili kod bolesti srca.

Bagremov med nam je odavno poznat, ali i čaj ove biljke može biti djelotvoran. Priprema se tako što ćete jednu kafenu kašičicu suvih cvjetova bagrema preliti proverelom vodom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon toga proijcediti i piti jednu do tri šolje dnevno.

Kako navodi Glossy, čaj od bagremovog cvijeta pomaže kod reume, gastritisa, gorušice i čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu.

Obratite pažnju jer kora bagrema je veoma otrovna, a ovo važi i za sirove listove i sjemenke bagrema koje mogu izazvati slabost, dijareju, povraćanje i oslabljen puls.

Poznato je da cvjetovi bagrema mogu biti odličan specijalitet, a možete ih pomiješati u smjesu za palačinke i to pržiti u vrelom ulju.

PROČITAJTE  Pet potpuno beskorisnih beauty trikova: Evo o kojim promašajima je riječ