Koliko vruće je prevruće za bebu i kako spriječiti pregrijavanje?

Kada temperatura pređe preko 26 stepeni, tijelu treba više kako bi se ohladilo, pogotovo bebinom. Dr. Jan Montague, direktorica pedijatrijske bolnice u New Yorku, kaže kako je što više potrebno izbjegavati toplinu.

“Nije u redu s novorođenčetom ili bebom biti na otvorenom kada je jako vruće. Bebe se ne mogu znojiti, što je način hlađenja tijela, stoga bebe jako lako mogu doživjeti toplinski udar, puno lakše nego starije dijete ili odrasla osoba”, prenosi Romper.

Isto tako, treba imati na umu da bebe brže dehidriraju.

Naravno da nije moguće ostati 24 sata u danu u zatvorenom prostoru, ali male bebe treba ljeti izvoditi na otvorenom s posebnim oprezom.

“Imajte na umu da bebama puno prije postane prevruće stoga pazite na vrijeme koje provedete vani”, kaže pedijatrica dr. Molly Broder.

Kada ste vani sa svojim mališanom, pažljivo ga promatrajte zbog znakova od toplinske iscrpljenosti.

“Ako je bebi prevruće, postat će jako razdražljiva i iziritirana ili će postati bezvoljna i neće htjeti ni jesti ni piti”, govori dr. Montague.

Kako će joj biti više vruće, postajat će pospanija, možda će povraćati, a njezina koža mogla bi postati jako suha. “Može dobiti temperaturu. Ako primijetite ove znakove, hitno potražite medicinsku pomoć”, kaže dr. Broder.

Kako bi se spriječilo pregrijavanje, pročitaj savjete za bebu tokom vrućih, ljetnih dana:

Sjenovita mjesta su idealna želite li provoditi vrijeme vani, a ne izlagati svoju bebu jakom suncu.
Odijevajte bebu odgovarajuće: Lagana odjeća svijetlih boja koja nije preuska držat će bebu rashlađenom. Najbolji materijal je pamuk, a šeširići koji štite lice i vrat su također obavezni dodatak.

Budite oprezni kada nosite bebu u nosiljci: “Ako je mami ili tati jako toplo, tada se temperatura tijela prenosi na bebu”, kaže dr. Montague i savjetuje da oba roditelja i dijete nose samo jedan sloj lagane odjeće i ostanu hidratizirani.

PROČITAJTE  Jedna je od najmoćnijih biljaka na svijetu: Čisti bubrege i jetru, snižava pritisak, pomaže kod anemije

“Možete pomoći bebi tako što ćete joj s vremena na vrijeme pošpricati ručice i nožice s malo vode ili obrisati ih mokrom tkaninom.”

Također, klokanica koja je napravljena od tanjeg i svjetlijeg materijala će više držati bebu rashlađenom nego ona od tamnog i debelog materijala.

Ako dođe do osipa od sunca, pusti kožu da ‘diše’: Ili možeš kožu bebe iziritiranu od sunca prebrisati vodom i pustiti da se suši. Izbjegavajte kreme i losione kad su u pitanju jako male bebe, samo pustite da se koža suši i hladite tijelo.