Koliko minuta je idealno za popodnevno spavanje

Često ti se dogodi da te uhvati pospanost usred dana i da već poslijepodne jedva držiš oči otvorene.

To je normalna pojava, isto kao i tvoja želja da tada odrijemaš. Koliko vremena je najbolje odrijemati i kada u danu je najbolje za nakratko sklopiti oči saznaćete u nastavku. Rebecca Robbins, stručnjakinja za spavanje, pomogla je da se riješimo sumnje u vezi ovog pitanja, prenosi portal Miss7.

Drijemanje može biti dobro za tvoje zdravlje

Poslijepodne postoji snažna biološka tendencija pospanosti.

“Provedeno je nekoliko studija koji pružaju dokaze da smo svi, kad nam je dopušteno raditi po našem prirodnom rasporedu bez miješanja okoline (konferencijski pozivi, odgovornosti za brigu o djeci, itd.), pospani popodne i odrijemali bismo ako se pruži prilika.

Uz drijemanje povezano je niz blagodati, uključujući poboljšanu budnost, produktivnost, izvođenje zadataka, pa čak i kratkoročnu memoriju. Ipak, drijemanje ne bi trebalo biti zamjena za cjelovečernji san.

Drijemanje može biti spas za neke ljude – posebno za nove roditelje ili radnike u smjenama – ali drijemanje treba funkcionisati kao dodatak, a ne zamjena za redovni noćni san.

Savršeno drijemanje traje deset do dvadeset minuta

Vrijeme je sve, a dr. Robbins ukazuje na istraživanja koje su zaključile da je deset do 20 minuta savršeno dovoljno za drijemanje.

“Drijemanje kraće od deset minuta ne može vam garantovati stimulativne učinke drijemanja, a drijemanje od 30 minuta ili više može vas poslati u zonu dubokog spavanja, što vam otežava buđenje”, napominje.

Takozvani “snažni drijemež” od oko 20 minuta trebalo bi biti taman da ti omogući da prijeđeš popodnevni pad koncentracije bez posezanja za kofeinom ili drugim stimulansima koji će ti oštetiti noćni san.

PROČITAJTE  Volite spavati popodne? To i nije dobra ideja, evo zašto!

Idealno vrijeme za drijemanje je između 14 i 16 sati

Sad znaš da bi trebala ciljati na deset do 20 minuta drijemanja, ali je li važno kada se tih deset do 20 minuta dogodi? Da. Idealno doba dana za drijemanje je popodne između približno 14 i 16 sati.

Dr. Robbins objašnjava: “Naša temperatura tijla pada tokom tih sati, što je jedan od uzroka koji se događa zajedno s početkom noći, što dodatno povećava nagon za spavanje popodne.”

Ne bi trebala drijemati ako patiš od nesanice

Iako drijemanje može biti korisno za mnoge ljude, jedina grupa koja ne bi trebala drijemati su oni koji trpe nesanicu.

“Ovim osobama bilo bi puno bolje odreći se drijemanja tokom dana, tako da kad krenu na noćni počinak budu optimalno umorni i imaju najbolje šanse za noćni san.”

Treba drijemati u isto vrijeme i na istom mjestu

Dosljednost je ključna. Drijemanje u isto vrijeme i na istom mjestu svakog radnog dana priprema tvoje tijelo da stekne naviku. Ne samo da ćeš brže zaspati, već ćeš se naučiti i buditi bez alarma.

Zvuči kao nešto što bi nam dobro došlo, pa ako imaš vremena, svakako odrijemaj tih 20 minuta.