Koliko često morate prati farmerice? Kako da održe oblik i boju?

Farmerice ne bi trebalo prečesto prati ni stavljati u sušilicu jer se tako uništavaju. 

Farmerice su napravljenje od debljeg i nešto otpronijeg materijala pa ih ne treba prati nakon svakog nošenja. Stručnjak za veš Deyan Dimitrov, direktor tvrtke Laundryheap otkrio je koliko često ih treba prati.

“Uprkos popularnom mitu koji kruži internetom i koji tvrdi da farmerice mogu prati nakon šest sedmica, trebali biste ih prati nakon tri nošenja, ako ih prije toga ne zaprljate. Ako ih nosite duže od toga, ili bilo koji odjevni predmet, u odjeći se počinje nakupljati znoj, bakterije i mrtve stanice kože”, kaže i dodaje kako će pranje nakon svaka tri nišenja farmerice održati svježima i spriječit da izgube oblik.

Stručnjakinja za čišćenje Joyce French iz HomeHow-a kaže kako neki ljudi griješe jer prečesto peru farmerice.

 “Farmerice biste trebali prati umjereno. Ako ih perete prečesto uništavate ih. To je deblji materijal pa između pranja može biti više nošenja”, kaže i napominje da ih ne perete u vrućoj vodi i ne stavljate u sušilicu. “Zbog toga farmerice gube rastezljivost i opuštaju se”, kaže.

Kako prati farmerice?

Farmerice uvijek morate okrenuti naopako prije pranja. To pomaže smanjiti abraziju koja uzrokuje izbljeđivanje kao i trošenje koje se može dogoditi uz rubove, džepove te zatvarač i pasicu na pojasu. Također zatvorite zatvarač te zakopčajte dugmiće i kvačice jer će tako farmerice zadržati svoj pravi oblik.

Kod poderanih farmerica, onih s rupama i s odrezanim nogavicama treba najprije zakopčati otvore rupa ili rubove kopčom jer će to pomoći da se materijal ne troši više nego što treba te da se rupe ne proširuju, a rubovi ne paraju preko svake mjere.

PROČITAJTE  Zašto je dobro pojesti kivi prije doručka?

Koristite deterdžent koji je namijenjen očuvanju boja. Takvi deterdženti sadrže sastojke koji tkaninama pomažu da zadrže boje i deaktiviraju hlor u vodi koji može izblijedjeti boje. Farmerice je najbolje prati u hladnoj vodi na kratkom ciklusu za osjetljivu tkaninu.