Kolika je idealna razlika između djece: I šta kad je ta razlika baš velika

Kad planiraju porodicu, mali broj roditelja razmišlja o tome kolika će razlika u godinama biti među djecom. Na bebi radimo onda kad je poželimo, a nekada to zna i da potraje zbog raznih komplikacija na tom putu. Tako potpuno neplanirano dođe do toga da je prvo dijete starije od drugog pet i više godina.

Neka istraživanja pokazala su da je idealna razlika među djecom dvije godine, druga da je ona pak pet. U suštini, sve je individualno i svaka porodica ima svoju idealnu razliku u godinama među mališanima.

Prednosti velike razlike između djece

* Starije dijete lakše će prihvatiti bebu u kući jer je veće i razumnije. Pokazivat će više empatije prema bebinim potrebama i neće biti ljubomorno, ili ne bar u velikoj mjeri.

* Nema svađe oko igračaka jer će imati potpuno različita interesovanja, svako u skladu sa svojim uzrastom.

* Među braćom i sestrama između kojih je veća razlika u godinama ima manje rivalstva jer starije dijete je najčešće uzor mlađem, a ne konkurencija.

Mane velike razlike između djece

* Kad je razlika među djecom pet i više godina, postoji mogućnost da ne budu bliski, budući da ne provode mnogo vremena u zajedničkoj igri. Tu je uloga roditelja veoma važna kako bi se djeca bolje međusobno povezala.

* Što ste stariji, roditeljstvo vam teže pada. Imat ćete osjećaj da ste sve zaboravili, kao da nikada niste imali bebu, a i ustajanje noću teže će vam pasti.

* Morat ćete da žonglirate između različitih dječjih interesovanja i aktivnosti, pa će jedno dijete, naprimjer, htjeti u park, a drugo u kino.

PROČITAJTE  Jeste li se ikada zapitali: Zašto me djeca ne slušaju?